Kosmotýdeník 136. díl (20.4. – 26.4.2015)

Právě uplynulý týden nebyl zrovna bohatý na velkolepé události z kosmonautiky, přesto však nemusíte mít obavy, že bychom Kosmotýdeník neměli čím naplnit. Podíváme se nejdříve do Jižní Ameriky, kde musel být odsunut start dvou telekomunikačních satelitů. Špionážní fotka nás vezme na přípravy testu únikového zařízení Dragonu V2, podíváme se i na výročí Hubleova kosmického teleskopu, nebo na nový dokovací modul, který již brzy bude doručen na Mezinárodní vesmírnou stanici. Přeji vám hezkou neděli a příjemné čtení.

Ariane 5 bude startovat dnes

Ariane 5 je přepravována ke startovací rampě Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Ariane 5 je přepravována ke startovací rampě Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Start dvou evropských komunikačních družic původně plánovaný na pátek, byl nakonec přesunut až na neděli. Raketa Ariane 5, v té době již stojící na odpalovací rampě totiž měla problémy s únikem hélia a musela se přesunout zpět do vertikální montážní haly, kde proběhly opravy a dnes už je opět připravena ke startu. Start by měl proběhnout z evropského Guyana Space Center z odpalovacího komplexu ELA-3. Nový termín startu je 19:37 UTC. Dnešní start Ariane 5 by měl být prvním letošním startem této rakety a letos jí čeká ještě dalších sedm letů. Současný náklad tedy tvoří dvě evropské komunikační družice Thor 7 a SICRAL 2. Oba satelity zamíří na geostacionární oběžnou dráhu.

Thor 7 je druhý satelit vynesený společností Arianespace pro norského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting, po startu Thor 6 v roce 2009. Družice Thor 7 byla vyrobena společností Space Systems/Loral na bázi platformy LS-1300. Družice je vybavena 21 aktivními transpondéry v Ku pásmu a 25 v Ka pásmu. Satelit bude zaparkován na pozici 0,8°W a bude poskytovat televizní programy ve střední a východní Evropě (Ku pásmo) a také širokopásmovou komunikaci (Ka pásmo).

THOR 7 Zdroj: https://www.radioamateurs-france.fr/

THOR 7 Zdroj: https://www.radioamateurs-france.fr/

SICRAL 2 je telekomunikační italsko-francouzský vojenský satelit určený pro strategickou a taktickou komunikaci francouzských a italských ozbrojených sil a také poskytne dodatečnou kapacitu pro členské státy NATO. SICRAL 2 zhotovila společnost Thales Alenia Space na bázi platformy Spacebus 4000 B3.

Start bude možné sledovat například na arianspace.

Kosmický souhrn týdne

Na internetu se objevil obrázek ukazující zvláštní konstrukci, kterou zřejmě společnost SpaceX využije pro test své nové lodi pro posádku Dragon V2. Test by měl proběhnout 5. května a bude se v rámci něj simulovat aktivace záchranného systému na rampě. Tedy situace, kdy by raketa již na rampě vykazovala údaje o selhání a loď musela urychleně opustit tento prostor. K tomu budou využity motory SuperDraco, které mají později sloužit také k motorickému přistání lodě.

Hubbleův vesmírný dalekohled (HST), oslavil 24. dubna 25. výročí od chvíle, co byl vynesen na oběžnou dráhu. V rámci tohoto výročí se konají mezinárodní oslavy, které spočívají v postupném uvolňování zajímavých fotek, nebo plakátů, které jsou pak v různých institucích odhalovány. Do oslav se v České republice zapojily celkem čtyři instituce. Krom toho se objevilo mnoho videí, obrázků a aplikací. Namátkou hodinový sestřih nejzajímavějších záběrů přímo od NASA, nebo probíhající soutěž o výběr nejlepších snímků. Dále také různé krátké dokumenty, které se tomuto tématu věnují. Nezapomeňte navštívit i samotné galerie nejzajímavějších snímků.

V rámci standardní obměny lodí na ISS se v pátek oddělil od stanice nákladní Progress. Jeho odlet nafotila Samantha Cristoforetti, podívejte se sami. Snad nebude fanouškům Deníku astronautky, ani autorovi vadit, že jsem zabrousil do jejich vod, ale tentokrát to zkrátka patří do souhrnu týdne.

Progress se odděluje

Progress se odděluje
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Odlet Progressu

Odlet Progressu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Co je ta záhadná bílá skvrna na povrchu trpasličí planety Ceres? Můžete o tom hlasovat.

Příprava International Docking Adapter, který v rámci mise CRS-7 bude Dragonem vynesen k ISS a bude sloužit budoucím soukromým lodím, které budou na ISS dopravovat posádky, je již ve svém závěru. Start by měl proběhnout v červnu. Fotografie z přípravy jsou zdezde.

Souhrn z Kosmonautixu

Tento týden jste se u nás mohli dozvědět o špatně vybetonovaných základech pro svařovací centrum rakety SLS. Prozradili jsme vám, že společnost SpaceX chystá start Turkmenského satelitu, popřípadě vás informovali o Thorovi. Podívali jsme se na nové čínské rakety, nebo v Deníku astronautky na přípravy pro přesun modulu Leonardo.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://www.spacetelescope.org/

Zdroje obrázků:
http://www.csgpreparationlancement.com/wp-content/uploads/2015/04/Transfert-Lanceur-en-ZL_211-620×350.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/04/Transfert-Lanceur-en-ZL_1901.jpg
https://www.radioamateurs-france.fr/wp-content/uploads/2015/04/THOR7.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CDbd3bLWEAA0O10.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CDbd3UhWoAAr9TV.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.