Reakce na problémy při EVA

Vzpomínky na výcvik

3030„Začátek tohoto týdne byl opravdu velice hektický! Dnes jsem měla na programu mnoho lekcí počínaje seznámením se Spheres a konče opakovací hodinou robotické podpory během EVA – to jsou ty operace, kdy používáme staniční robotickou paži Canadarm2, abychom pomocí ní přemisťovali astronauty vystupující do volného kosmu nebo velké předměty z jednoho místa na druhé na vnější konstrukci stanice. Navíc jsem také absolvovala zajímavou lekci závad na skafandru během EVA.

Středa 30. října 2013

Nacvičovala jsem tedy, co mám dělat v případě, že dostanu varovnou zprávu na displeji počítače spojenou s varovným signálem ve sluchátkách. Jak můžete vidět na následující fotografii, máme u sebe malý bloček připevněný k levé paži, který nazýváme manžetový checklist (kontrolní seznam, pozn. redakce). Checklist obsahuje patřičné reakce, které mají být učiněny právě v případě aktivace jednoho z těchto alarmů. Pomáhá nám například ověřit, zda zjevné příznaky korespondují se skutečným problémem nebo jen se závadou nějakého senzoru. V případě skutečného problému pak checklist obsahuje pokyny, zda přerušit či předčasně ukončit EVA. Ten druhý případ by nastal v případě mnohem vážnějších problémů a vyžadoval by okamžitý návrat obou astronautů do přechodové komory.

Fotografie byla pořízena včera během mého výcviku v bazénu spolu s mým kolegou z Expedice 43 Scottem Kellym - členem posádky, který na ISS stráví jeden rok.

Fotografie byla pořízena včera během mého výcviku v bazénu spolu s mým kolegou z Expedice 43 Scottem Kellym – členem posádky, který na ISS stráví jeden rok.
Zdroj: https://plus.google.com/

Čtvrtek 13. března 2014

Konečně jsem měla výcvik se SAFERem, soustavou malých trysek připojenou na záda skafandru EMU, která má poskytnout možnost záchrany astronauta, který by se nějakým způsobem oddělil od stanice. Aby bylo jasno – ještě nikdy to nebylo použito (kromě testovacích účelů). Na rozdíl od jetpacku George Cloneyho v Gravitaci má SAFER k dispozici jen velmi malé množství plynu. Proto se učíme přiletět zpátky ke stanici tím nejšetrnějším a na palivo nejefektivnějším možným způsobem. Děje se tak ve virtuálním prostředí Mezinárodní kosmické stanice a jejího okolí.“

Na tomto obrázku můžete vidět záznam mé akce ve virtuální realitě. Žlutá čára je trajektorií, po které jsem se vzdalovala od stanice a poté k ní s pomocí SAFERu přiletěla zpátky.

Na tomto obrázku můžete vidět záznam mé akce ve virtuální realitě. Žlutá čára je trajektorií, po které jsem se vzdalovala od stanice a poté k ní s pomocí SAFERu přiletěla zpátky.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.