Jak se fotí na ISS?

Vzpomínky na výcvik

„…později toho dne mi byl představen počítačový program World Map, který je nainstalován na mnoha laptopech na ISS a slouží jako podpora pro fotografování Země. Řekněme, že chcete pořídit snímek určité oblasti na Zemi, například sopky: buďto si ji v mapě vyhledáte nebo zadáte její souřadnice a vytvoříte si tak ve World Map cíl. Software poté pro vás dokáže vypočítat predikce přeletů: Kdy se cíl objeví ve vašem zorném poli? Jak dlouhý bude přelet? Bude to v noci nebo ve dne? Pod jakým úhlem cíl uvidíte? Jak si jistě dokážete představit, jsou to všechno nesmírně užitečné věci pro operace spojené s pozorováním Země a s fotografováním.

Úterý 10. června 2014

Poslední událostí výcviku v minulém týdnu bylo seznámení s NightPodem, což je systém umožňující pevné uchycení fotoaparátu na ISS. To představuje významnou pomoc astronautům při focení v noci.

Jak nejspíš víte, pořizování fotografií v podmínkách s omezeným světlem vyžaduje dlouhé expoziční časy. I když se váš objekt nepohybuje, je obtížné pořídit ostrý snímek bez použití stativu kvůli drobnému chvění rukou, které vystačí na značné rozmazání. Stativ vám ale moc nepomůže, pokud se budete pokoušet v noci fotit Zemi z vesmírné stanice, protože cíl se pod vámi vždy velice rychle pohybuje. Můžete se pokusit otáčet fotoaparátem a synchronizovat tak pohyb (a někteří lidé jsou v tom opravdu dobří), ale NightPod to za vás udělá mnohokrát lépe.

NighPod je v Cupole připevněn připevně tak, aby byl přímo naproti největšímu oknu.

NighPod je v Cupole připevněn připevně tak, aby byl přímo naproti největšímu oknu.
Zdroj: https://plus.google.com/

Systém je připevněn na konzoli v Cupole tak, aby byl přímo naproti největšímu oknu směřujícímu k Zemi. Po spuštění se vás software zeptá na zadání aktuální výšky a polohy Mezinárodní vesmírné stanice. Na základě těchto dat systém vypočítá nezbytnou rotaci, kterou je nutné udělit fotoaparátu tak, aby cíl na Zemi vypadal v jeho zorném poli nehybný. A je to! Nyní můžete pořizovat dlouhé expozice bez ztráty ostrosti.“

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázku:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Jak se fotí na ISS?”

  1. repach napsal:

    Omlouvám se že píšu trošku mimo článek, ale už si nevím rady. Začal jsem na YT troufám si říct solidní seriál a chtěl bych ho začít vydávat/vysílat také na http://www.stream.cz Problém je v tom že jsem nikde nenašel žádný kontakt, prostě nic. A jelikož vy vydáváte troufám si říct VELMI solidní seriál na streamu ( 😀 ) tak jsem se obrátil na vás. Tímto bych se tedy chtěl zeptat jestli vůbec mám šanci a pokud ano tak bych chtěl požádat o nějakou radu/kontakt.Link na seriál a všechny další podrobnosti rád poskytnu, ale ne tady, ve veřejných komentářích.Předem děkuji repach.

    PS: před odesláním komentáře jsem vyplňoval email takže bych chtěl poprosit o případnou odpověď na něj.

    PPS:No je mi blbé psát sem článek kde nezmíním nic co se týče tématu tohoto vebu. Tak zmíním alespoň to, že váš veb mě přivedl ke kosmonautice. Díky moc.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.