Češi tisknou ve 3D pro ESA

Jen velmi málo lidí ví, že v České republice existuje laboratoř, která se podílí na výzkumu dílů pro satelity ESA? Jde o různé držáky vyrobené 3D tiskem z kovového prášku. Struktury vynášené do vesmíru totiž musí být jednak pevné, ale zároveň lehké, aby se zbytečně neplýtvalo hmotností. Brněnský tým z 3D laboratory NETME Centre (FSI VUT v Brně) ve spolupráci s firmou L.K. Engineering s.r.o. pracují na vývoji metodiky topologické optimalizace mikrostruktur – stručně řečeno – odlehčení struktury natolik, aby vážila méně než jednolitý blok, ale zachovala si přitom svou strukturální pevnost. Takto složité tvary je možné vytvořit pouze za pomoci 3D tiskárny.

Doporučujeme Vám zhlédnout popularizační video o výrobě. Aby se o tomto počinu více vědělo, laboratoř přihlásila toto video do soutěže Nadačního fondu Neuron. Myslíme si, že je vhodné podporovat takové aktivity, o kterých valná většina fanoušků kosmonautiky vůbec neví. Proto jsem tomuto projektu udělil hlas – pokud chcete, můžete tak také učinit prostřednictvím výše uvedeného odkazu.

Pokud by Vás zajímaly bližší informace, můžete navštívit Facebookový profil laboratoře, nebo jejich webové stránky.

Ještě je potřeba poznamenat, že celý proces 3D tisku pro využití v kosmu je zatím pouze v rovině testování a ověřování. Odborníci z Evropské kosmické agentury budou nyní kontrolovat a měřit různé parametry českého výrobku, který tak může otevřít dveře k širšímu využívání 3D tisku.

Zdroje informací:
http://3dlaboratory.cz/
https://www.facebook.com/3dlaboratory.cz
http://www.lke.cz/en/sluzby_space_en.htm

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/One-piece_3D-printed_satellite_bracket_node_full_image_2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Češi tisknou ve 3D pro ESA”

  1. Radoslav Packa napsal:

    ten odkaz na video je E404

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.