AKTUALIZOVÁNO: Sbohem, ATV. Navždy!

Po celém světě se dnes lidé navzájem schází, ale 400 kilometrů nad naší planetou dojde k rozchodu – dlouho plánovanému, očekávanému a připravovanému, ale i přesto smutnému. Dnes ve 14:40 našeho času by se měla od zadního stykovacího uzlu ruského modulu Zvezda na ISS oddělit pátá evropská zásobovací loď ATV. Na první pohled na tom není nic neobvyklého – vždyť takový osud měly i všechny čtyři předešlé evropské lodě. Rozdíl je v tom, že ATV-5 Georges Lemaître je vůbec posledním exemplářem. Žádná další loď ATV již nevznikne a u stanice ji už nikdy neuvidíme. Pro naše diváky jsme připravili tento krátký článek, ve kterém jste měli možnost živě sledovat tuto historickou, ale smutnou událost. Nyní jsme do článku doplnili záznam celé operace.

Zdroje obrázků:
https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/…b47c85507dca03a2a7b9ccf0962d4b75&oe=555B8949

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “AKTUALIZOVÁNO: Sbohem, ATV. Navždy!”

  1. Steve napsal:

    Mě by zajímalo a jistě se už uvažuje jak by měl vypadat nástupce ISS, jaká případná revoluční nebo aspoň zásadní změna čeká příští orbitální stanice. Jinými slovy, v čem by případný nástupce ISS měl být lepší ? Děkuji.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jelikož zatím nebyl představen žádný oficiální projekt, můžeme se bavit pouze v obecné rovině. Předpokládám, že nová stanice bude postavená z modernějších materiálů. Možná se dočkáme (alespoň u části modulů) nafukovací konstrukce. Je možná, že příští stanice vznikne mimo nízkou oběžnou dráhu – třeba v libračním centru soustavy Země-Měsíc, aby se zde mohly lépe simulovat podmínky dlouhodobého letu – třeba k Marsu. Mimo van Allenovy pásy bude vše náročnější, stejně tak i cesta tam a zpátky bude trvat déle než jen pár hodin na ISS.
      Ale znovu bych hctěl upozornit, že se jedná pouze o moje spekulace, protože žádného oficiálního nástupce zatím ISS nemá.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je to tím, že smlouva uzavřená na začátku programu byla podepsána na výrobu pěti exemplářů ATV. V té době se čekalo, že ISS bude sloužit jen do roku 2016 – prodloužení do roku 2020 přišlo až v dalších letech – částečně kvůli tomu, jak se dokončení stále oddalovalo.
      Ostatně jeden z prvních plánů počítal s tím, že poslední loď ATV s sebou stáhne ISS do atmosféry a ukončí tak její provoz.

      • Miroslav Uhlíř napsal:

        Nevíte náhodou, jestli se životnost bude ještě prodlužovat? Rok 2020 není zas tak daleko. Plánuje se už nějaký nástupce ISS?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Momentálně to vypadá, že NASA usiluje o prodloužení do roku 2024. Postoj Ruska je nejistý, je potřeba zjistit názory ostatních agentur. Jednou jsem četl, že po technické stránce by ISS měla mít strop životnosti v roce 2028. Uvidíme, jak to dopadne.
        O nějakém nástupci se příliš nemluví. Rusové semtam zveřejní nějaký návrh vlastní stanice, ale není to nic dlouhodobého, nebo dokonce koncepčního. Zrovna před pár dny vydali zprávu, že možná naváží spolupráci s Čínou. Nechme se překvapit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.