V Columbu vám uniká voda. Co uděláte?

Vzpomínky na výcvik

„Butch a já jsme dnes byli v tomto cvičeni během jedné z našich lekcí specialistů modulu Columbus. Nejdříve si ale řekněme, proč máme vodní potrubí nejen v Columbu ale i v celém zbytku stanice kromě ruského segmentu. Je to kvůli chlazení našeho vybavení! Kromě toho tak také chladíme vzduch uvnitř stanice díky určeným tepelným výměníkům – je to naše klimatizace. Vzpomeňte si, jak se může zahřát váš počítač a nyní si představte, kolik tepla produkujeme na ISS s tolika počítači a dalšími elektromechanickými komponenty! Všechno toto teplo je odebíráno chladící vodou, poté je přepraveno do externího čpavkového potrubí a vyzářeno do vesmíru skrze radiátory.

Čtvrtek 12. září 2013

Únik vody je tudíž opravdu špatný. Nejen proto, že vám všude poletuje voda, ale hlavně proto, že postupně ztrácíte schopnost chlazení a vaše vybavení se brzy přehřeje. Buďme upřímní, Columbus je docela agresivní když přijde na ochranu sebe sama. Pokud dojde ke ztrátě určitého množství vody, modul sám vypne téměř vše a ponechá v provozu pouze vitální zařízení, aby zredukoval produkci tepla na takovou úroveň, která nevyžaduje aktivní chlazení vodou.

Protože ale nechceme, aby se to stalo, máme postupy, při kterých společně s pozemním střediskem vytipujeme místo úniku tak rychle, jak je to jen možné a izolujeme jej. Protože ale většina potenciálních míst úniku není přímo viditelná, tento lov se může pěkně prodloužit!

Jednou z možných příčin scénáře s únikem vody by mohlo být zařízení pro čerpání vody. Dobře, že Luca před několika měsíci na ISS vyměnil selhané čerpadlo za nové, takže teď zase máme funkční rezervu. Lucu můžete vidět v akci na fotografii.“

Dobře, že Luca před několika měsíci na ISS vyměnil selhané čerpadlo za nové.

Dobře, že Luca před několika měsíci na ISS vyměnil selhané čerpadlo za nové.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.