Kosmotýdeník 117. díl (8.12. – 14.12.2014)

Kosmická loď Orion

Minulý týden se seběhly hned tři velké události, které svou výjimečností silně vybočovaly z normálu. Aktuální týden naopak nabídl na první pohled méně atraktivní momenty, ale zato jich bylo více. Ostatně posuďte sami – právě přichází 117. díl našeho nejdéle vydávaného seriálu – Kosmotýdeníku. Také dnes si připomeneme nejdůležitější momenty uplynulých sedmi dní, které by rozhodně neměly zapadnout a které si zaslouží připomenutí.

Vykládání Orionu
Úspěchu mise EFT-1 jsme se podrobně věnovali v minulém Kosmotýdeníku. První exemplář Orionu jsme opouštěli v nákladovém prostoru lodi USS Anchorage, která patří americkému námořnictvu. Loď dopravila Orion do přístavu v San Diegu, kde se lodi ujali další specialisté. Orion nyní čeká cesta na Kennedyho vesmírné středisko, kde proběhne důkladná inspekce celé lodi spojená se stažením palubních dat. Poté bude následovat dlouhé období jejich vyhodnocování. Právě díky datům z více než 1200 senzorů se technici dostanou k informacím, kvůli kterým celý let EFT-1 proběhl. Díky naměřeným údajům bude možné vylepšit příští lodě Orion, které už budou mířit dál, než „jen“ na oběžnou dráhu kolem Země.

Nyní si prohlédněte krátkou fotogalerii z vykládání Orionu v přístavu Mole Pier na Naval Base San Diego.

Manipulace s lodí Orion

Manipulace s lodí Orion
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net

Manipulace s lodí Orion

Manipulace s lodí Orion
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net

Manipulace s lodí Orion

Manipulace s lodí Orion
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net

Titan ve středu zájmu

Grafika vyrobená ke 107. průletu Cassini kolem Titanu

Grafika vyrobená ke 107. průletu Cassini kolem Titanu
Zdroj: https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net

Americká sonda Cassini proletěla ve středu 10. prosince kolem saturnova měsíce Titan. Na tom by nebylo nic tak neobvyklého – vždyť šlo v jejím podání už o 107.takový průlet. Důležitá ale byla vědecká náplň tohoto manévru. Odborníci na Zemi se totiž rozhodli podívat se na kobylku titanově atmosféře, která dosud nebyla podrobně zkoumána. A vzali to opravdu pořádně od podlahy. Během průletu využili hned tří palubních přístrojů. Šlo o INMS (Ion and neutral mass spectrometer), AACS (Attitude and articulation control subsystem) a NAV pro navigaci.

Do akce se zapojily pozemské týmy, které mají tyto přístroje na starosti a každý z nich naplánoval pozorování pro svůj přístroj. Co je ale důležité je to, že každý přístroj prováděl měření separátně. Používal pro zkoumání atmosféry jinou metodu – nezávislou na ostatních přístrojích. Z vědeckého hlediska jsou takové výsledky mimořádně cenné, protože díky takovému pozorování získáme tři na sobě nezávislá měření, která můžeme mezi sebou porovnávat a hledat v nich případné souvislosti.

Indové připravují novou raketu

První testovací verze rakety GSLV Mk 3

První testovací verze rakety GSLV Mk 3
Zdroj: http://i.imgur.com/

GSLV Mk.3 – takové je označení nové indické rakety, která by se měla stát nejsilnějším nosičem z tohoto subkontinentu. Na 18. prosince je naplánován její první start, ale už nyní se do světa rozletěly fotky nosiče při jeho cestě na startovní rampu.

Při svém prvním startu poletí raketa, která bude funkční jen z poloviny. Ponese aktivní postranní urychlovací bloky na tuhá paliva a plně funkční centrální stupeň na palivo kapalné. Horní kryogenní stupeň ale bude neaktivní.

Nákladem, který se ukrývá pod aerodynamickým krytem je CARE (Crew-module Atmospheric Re-entry Experiment). Jedná se o demonstrátor návratového pouzdra nové připravované indické lodě, která má za několik let vozit lidskou posádku.

Celý let bude pouze suborbitální – v maximální výšce 125 kilometrů se CARE oddělí a otestuje kontrolní prvky, které se nedají plně otestovat na Zemi. Jedná se o jeden z nejdůležitějších kroků k připravované indické pilotované lodi. CARE má být následně vyloven z vod Bengálského zálivu.

Zajímavé je, že na snímcích je vidět, že raketa nese označení LVM3, což je zkratka Launch Vehicle Mark-3. Samotná mise nese označení LVMK3 X, kde poslední písmeno zastupuje slově eXperiment. Dá se tedy očekávat, že se zkušební verze rakety GSLV Mk.3 budou označovat jako LVM3 a teprve až bude vývoj plně dokončen, přejde se na oficiální GSLV Mk 3. Tak se snad díky téhle radě vyznáte v těchto nových zkratkách.

První testovací verze rakety GSLV Mk 3 (nebo přesněji LVM3)

První testovací verze rakety GSLV Mk 3 (nebo přesněji LVM3)
Zdroj: http://i.imgur.com/

První testovací verze rakety GSLV Mk 3 (nebo přesněji LVM3)

První testovací verze rakety GSLV Mk 3 (nebo přesněji LVM3)
Zdroj: http://i.imgur.com/

Kosmické mini-zprávy

Logo mise NROL-35

Logo mise NROL-35
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net

Americká raketa Atlas V v konfiguraci 541 vynesla v sobotu ráno ve 4:19 našeho času tajný armádní satelit NROL-35. Určení satelitu samozřejmě kvůli utajení neznáme, ale během pár dní zkusíme vytvořit článek, ve kterém, se pokusíme vystopovat alespoň část informací. Video ze startu si můžete prohlédnout v našem starším článku.

Start rakety Falcon 9 v1.1 s kosmickou lodí Dragon se odkládá nejdříve na 19. prosince v 19:20 našeho času. Loď i nosič jsou v dobrém stavu, SpaceX prý chce čas navíc využít ke kontrole všech systémů, aby měli naprostou jistotu, že start proběhne v pořádku.

Měření z přístroje ROSINA na palubě evropské sondy Rosetta ukazují rozdílný poměr klasické a tzv. těžké vody (namísto vodíku má deuterium – vodík s jedním neutronem) na Zemi a na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. To může znovuotevřít debatu o tom, zda vodu na Zemi opravdu dopravily komety. Detaily si můžete přečíst v tomto našem článku.

Firma OSC, která provozuje rakety Antares a lodě Cygnus rozhodla, že příští rok na podzim využije pro vynesení lodě Cygnus k ISS služeb spolehlivé rakety Atlas. Během příštího roku by navíc měly začít zkoušky nových motorů pro vylepšenou raketu Antares, která má poprvé startovat v roce 2016. Bližší informace najdete v našem článku.

Z kosmodromu Jiuquan startovala 11. prosince v 03:33 hod. místního času (tedy 10.12. ve 20:33 našeho času) nosná raketa Čchang čeng 4C. Jejím nákladem měl podle oficiální zprávy být satelit pro dálkový průzkum Země pojmenovaný Yaogan-25. Družice má pomoci jednak vědeckým pokusům, ale také poslouží průzkumu přírodních zdrojů, odhadům výnosů plodin a také zmírňování následků přírodních katastrof. Na dráze se ale pohybují tři objekty, což už se stalo vícekrát. Je tedy možné, že se jedná o soubor tří spolupracujících družic.

Start rakety Čchang čeng 4C s družicí Yaogan 25

Start rakety Čchang čeng 4C s družicí Yaogan 25
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
http://www.spaceflight101.com/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://www.esa.int/
http://www.parabolicarc.com/
http://www.kosmo.cz/

Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/…cbb587380686c3fb4b7e76eb55468fe1
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/…2cc655907d9ebfb89738c5bbecb8f1d0
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/…bf6fd50dd9297c85f65f9c2fc8775c5a
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/…d852aec86a4b8a2f0450298ff187bf60
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/…efc1bf7bdc4681df9d3f100425b3c74d&oe=54FB08F8
http://i.imgur.com/oJaXR31.jpg
http://i.imgur.com/ylXxAeF.jpg
http://i.imgur.com/L402Gu9.jpg
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/…8b4fc6887f4fc9a3f340e46ba6e6db46
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/cz4c_yaogan25.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.