Dvě čínské stanice na oběžné dráze

úvodní obrázek

Nedávno jsme Vás informovali o aktualizovaných plánech týkajících se nové čínské orbitální stanice Tiangong-2 a nové nákladní lodi Tianzhou. Dnes přicházíme s překvapující zprávou. Čína bude mít na oběžné dráze dvě orbitální stanice! „Stanice Tiangong-1 je v dobrém stavu, její systémy pracují normálně a má i dostatek paliva pro další operace,“ uvedl Wang Zhaoyao, ředitel čínského pilotovaného programu. Toto oznámení padlo na tiskové konferenci v Pekingu uspořádané u příležitosti třetího výročí vypuštění stanice Tiangong-1. Kromě toho v současnosti probíhá již třetí výběr do čínského sboru kosmonautů.

„Budeme podrobně monitorovat stav stanice a připravíme pro ni experimenty tak, aby mohla být její životnost maximálně prodloužena.“ Wang Zhaoyao uvedl, že vědci věří, že Tiangong-1 může na oběžné dráze fungovat ještě značně dlouhou dobu. Tak dlouhou dobu, že by se mohla dočkat startu a spolupráce s druhou stanicí Tiangong-2, která má být do vesmíru vynesena v roce 2016. „Naši vědci a konstruktéři připravují experimenty a testy, které budou prováděny dvěma orbitálními stanicemi,“ řekl Wang. Vedoucí týmu pro studium systémů vesmírné stanice navíc uvedl, že systémy první stanice Tiangong-1 byly během celých třech let provozu tak spolehlivé a stabilní, že se nevyskytla žádná potřeba k aktivaci systémů záložních. „Naše pozemní týmy musely dokonce vypnout hlavní systémy a přístroje, aby vůbec mohly otestovat ty záložní.“

Stanice Tiangong-1 byla na oběžnou dráhu umístěna 29. září 2011 a její životnost byla plánována na dva roky. Dnes je však ve vesmíru celých 1106 dní a její zánik se stále odkládá. Za ty tři roky stanice absolvovala šest úspěšných připojení lodi Shenzhou a to jak v automatickém, tak v pilotovaném režimu. Stalo se tak během misí Shenzhou 8, Shenzhou 9 a Shenzhou 10. Dalším důležitým krokem bude start stanice Tiangong-2. Poté bude poprvé vypuštěna také zásobovací loď Tianzhou, aby se u nové stanice otestovala.

Tiangong-2 bude vypuštěna z kosmodromu Jiuquan (JSLC – Jiuquan Satellite Launch Center) ve Vnitřním Mongolsku. Avšak nová nákladní loď Tianzhou-1 už odstartuje z nového kosmodromu Wenchang (WSLC – Wenchang Satellite Launch Center) na ostrově Hainan. Tento start bude zároveň uskutečněn pomocí nové silnější rakety CZ-7, která je stále ve vývoji. Pokud vše půjde podle plánu, bude centrální modul nové vícemodulové stanice vynesen na oběžnou dráhu v roce 2018 a celá stanice by mohla být dokončena do roku 2022.

Převzato a přeloženo z novin China Daily.

Zdroje informací:
Zhao Lei: Second space lab, new astronauts on the way, China Daily, 27. 9. 2014.

Zdroje obrázků:
http://www.keithmcneill.pwp.blueyonder.co.uk/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.