Obří svářecí centrum pro SLS je hotové

Včera zažilo Michoudovo středisko v New Orleans velkou slávu. Po několika měsících stavebních prací se tu slavnostně otevřelo Vertical Assembly Center – největší svařovací zařízení pro kosmické účely na světě. Právě zde bude vznikat největší součást nové americké superrakety, která se stále označuje zkratkou SLS. Postupně zde vznikne centrální tělo rakety, tedy její první stupeň, který bude během startu spolu s pomocnými urychlovacími motory zajišťovat co možná největší tah. Je jasné, že takový mastodont musí vznikat na svářečce odpovídající velikosti.

Stavba svařovacího střediska trvala několik měsíců. S betonováním se začalo v poslední čtvrtině loňského roku, kdy stavaři začali betonovat podlahu budoucího stanoviště. V dalších měsících už postupně rostla trubková konstrukce, ze které je Vertical Assembly Center složené. První video pochází ze začátku prosince 2013, kdy se betonovala podlaha. Níže přiložený obrázek pak ukazuje situaci na stejném místě v průběhu března letošního roku.

Stavba Vertical Assembly Center v průběhu března 2014.

Stavba Vertical Assembly Center v průběhu března 2014.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net

Více než 50 metrů vysoké Vertical Assembly Center bude finálním krokem při konstrukci centrálního těla rakety. Technici do něj přivezou všechny díly, které předtím svěří menší svařovací stanoviště, která jsou také umístěna v Michoudově středisku.

Dokončené Vertical Assembly Center

Dokončené Vertical Assembly Center
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Celému komplexu, který tu v minulých měsících vyrostl jsme se na našem portálu detailně věnovali v tomto článku. Na Vertical Assembly Center tak dorazí prstence, válce i kupole, které se tu začnou skládat a svařovat do finální podoby.

Svařovací zařízení tak vytvoří horní obrubu, nádrž na kapalný kyslík, mezisekci, nádrž na kapalný vodík a motorovou sekci. Vertical Assembly Center ale nebude jen všechno spojovat dohromady.

Kromě toho bude mít na starost i kontrolu kvality dříve provedených svárů jednotlivých dílů. Půjde o několikastupňovou kontrolu, která by měla zamezit jakékoliv technické závadě.

Konstrukce centrálního těla rakety SLS

Konstrukce centrálního těla rakety SLS.
Zdroj: http://vtm.e15.cz/
Překlad: Autor

Centrální stupeň rakety i její urychlovací bloky mají za sebou velmi zdlouhavou fázi finální projektové dokumentace, podle které se bude sestavovat letový hardware. Jako první vznikly prstence, které budou součástí letu SLS v roce 2017. Tyto prstence se svařily na Segmented Ring Tool a při startu budou poskytovat dodatečnou tuhost a pevnost celé sestavě. 

Raketa SLS ve finální konfiguraci.

Raketa SLS ve finální konfiguraci.
Zdroj: http://media.al.com/

„Tahle raketa je přelomovým dílem, která změní pojetí průzkumu Sluneční soustavy. Zajistí dopravu amerických astronautů k asteroidům a k Marsu. Zároveň otevře možnosti i mnoha dalším vědeckým misím,“ řekl během slavnostního proslovu během otevírání svařovacího střediska administrátor NASA, Charles Bolden.

Než se ale SLS vydá na svůj první let, bude muset urazit ještě dlouhou cestu. Po sestavení centrálního těla budou muset proběhnout důkladné zkoušky strukturální pevnosti celé sestavy a hlavně zkušební zážehy ve Stennisově středisku. Tady se už na zkoušky všechno připravuje – jelikož je první stupeň SLS o celých 50% větší než v  SaturnuV, musí se přestavět jak samotná testovací věž, tak i jeřáb umístěný na její střeše, který s testovanými exempláři manipuluje . Přestavba umožní jednak to, aby se sem první stupeň SLS vůbec vešel, ale také to, aby stanoviště odolalo enormním tlakům, které budou při zkušebních zážezích vznikat.

Do startu nové americké superrakety zbývají více než 4 roky. NASA tedy má dost času na všechny zkoušky, které zajistí, aby nový stroj byl nejen silný, ale také bezpečný. Prvním krokem k tomu je včera otevřené Vertical Assembly Center.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/files/Fotor0219162057.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/…547205658728589_1555077720_o.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/14-242a.jpg
http://vtm.e15.cz/…/aktuality/5487/sch_ma_rakety_sls_credit_nasa_524408c208.jpg
http://media.al.com/wire/photo/9999342-large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Obří svářecí centrum pro SLS je hotové”

  1. Pistolník napsal:

    Nechcete udělat mobilní verzi? Hádám, že tak čtvrtina vás čte z mobilu. Dík za super články. Čtu dene vás, exoplanety.cz a Tajemství vesmíru ale ti mob verzi mají 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.