Kosmotýdeník 102. díl (25.8. – 31.8.2014)

Užívali jste si poslední týden prázdnin mimo dosah internetu? Nebo jste naopak kvůli práci neměli čas sledovat kosmonautiku? A nebo si chcete jen zrekapitulovat dění z minulého týdne? Ať už je Váš důvod jakýkoliv, je pro Vás připraven již 102. díl pravidelného seriálu Kosmotýdeník, který každou neděli shrnuje nejzajímavější dění v kosmonautice za uplynulých 7 dní. Nejprve se podíváme na evropskou sondu Rosetta, která kromě jiného zvážila jádro „své“ komety. Druhým tématem bude odsun startu další soukromé rakety Falcon 9 v1.1.

67P na váze
Aktuálnímu dění okolo sondy 67P/Čurjumov-Gerasimenko, kolem které od 6. srpna krouží evropská sonda Rosetta se věnoval tento článek na našem webu. Nicméně v dnešním shrnutí se důkladněji zaměříme na pár drobností. V první řadě Rosetta úspěšně „zvážila“ jádro, kolem kterého obíhá. Výsledek? Deset miliard tun – plus mínus 10%. Je jasné, že sonda nemá na palubě žádnou váhu, na kterou by jádro mohla posadit. Vše se měří bezkontaktně. Jelikož Rosetta letí ve formaci s jádrem po dráze, která připomíná trojúhelníky, vždy se ve středu „úsečky“ přiblíží jádru více, než na jejích krajích. V tu chvíli na ni slabá gravitace působí o trochu více a může drobně ovlivnit její dráhu. Z těchto změn je možné vyčíst, jak je gravitace silná a odtud už je jen krůček k dopočítání hmotnosti.

Velmi zajímavě navíc vypadá výběr přistávacích míst, za který zodpovídá celý tým specialistů. Ti už zredukovali dosavadní počet deseti kandidátů na polovinu a v průběhu září se bude dále vyřazovat. Vybrat správnou lokalitu není snadné – proti sobě totiž jdou zájmy vědecké a inženýrské.

Pět kandidátů na přistání

Pět kandidátů na přistání
Zdroj: http://www.esa.int/

Vědecky nejzajímavější lokality jsou totiž v místech, kde by přistání nebylo bezpečné. Naopak technici by dali přednost co nejrovnějšímu terénu, který ale vědce moc neláká. Přistávací oblast musí být pravidelně osvětlená, aby mohlo pouzdro Philae dobíjet baterie pomocí solárních panelů, zároveň ale musí být čas od času ve stínu, aby se interiér nepřehřál. Z přistávacího místa musí být dobrý výhled na sondu, přes kterou bude pouzdro komunikovat, nesmí tu být žádné příkré srázy, velké balvany, nebo hluboké trhliny.

Přistávací lokalita označovaná A.

Přistávací lokalita označovaná A.
Zdroj: http://www.esa.int/

Přistávací lokalita označovaná B.

Přistávací lokalita označovaná B.
Zdroj: http://www.esa.int/

Přistávací lokalita označovaná C.

Přistávací lokalita označovaná C.
Zdroj: http://www.esa.int/

Přistávací lokalita označovaná I.

Přistávací lokalita označovaná I.
Zdroj: http://www.esa.int/

Přistávací lokalita označovaná J.

Přistávací lokalita označovaná J.
Zdroj: http://www.esa.int/

SpaceX odkládá start

AsiaSat 6

AsiaSat 6
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

S vypuštěním telekomunikační družice AsiaSat 6 to zpočátku vypadalo nadějně – minulý pátek proběhl úspěšně statický zážeh, ale následně došlo k úniku helia. Technici proto vyměnili dva ventily a závada byla vyřešena. Falcon stál na rampě a do startu zbývalo deset hodin, když Elon Musk obeslal všechny své zaměstnance e-mailem, ve kterém nařizuje odklad startu. Přesné důvody známy nejsou. Spekuluje se o mnoha faktorech – částečný vliv má možná havárie zařízení Grasshopper 2, ale pravděpodobnější je, že Musk chce, aby pozemní týmy ještě jednou důkladně překontrolovaly všechny systémy. Havárie by totiž nebyla v této chvíli vůbec příjemná.

Třetím důvod může být i lidský – Musk možná chce dopřát svým zaměstnancům alespoň trochu oddychu, protože na jejich bedrech za poslední měsíc ležela zodpovědnost za přípravu hned dvou startů. Pokud se tedy vypuštění AsiaSatu 6 odloží, budou mít pozemní týmy na všechno trochu více času. Momentálně to vypadá, že by ke startu mohlo dojít na začátku září – termín zatím nebyl upřesněný.

Kosmické mini-zprávy

Madridské letiště Barajas z družice WorldView 3

Madridské letiště Barajas z družice WorldView 3
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net

Nejdokonalejší civilní snímkovací satelit WorldView 3 patřící společnosti DigitalGlobe umí fotit s rozlišením 31 centimetrů. Psali jsme o něm v tomto článku. Po kontrole všech systémů mohli pozemní operátoři poprvé vyzkoušet snímací optiku. Satelit tedy poslal na Zemi první zkušební várku fotek a už z nich je jasně vidět, že satelit pracuje správně. Fotky jsou kvalitní a ostré.

Na nově budovaném čínském kosmodromu Wenčang, který vzniká na jihočínském ostrově Hainan pokračují práce ve vysokém tempu. Číňané čas od času uvolní snímek, který ukáže nové pokroky. V minulém týdnu se tak pochlubili fotkou, na které vidíme mobilní odpalovací rampu pro nově připravovanou raketu Čchang čeng 7 u servisní věže.

Nejnovější fotka z kosmodromu Wenčang

Nejnovější fotka z kosmodromu Wenčang
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net

Zdroje informací:
http://www.kosmo.cz/
http://www.kosmo.cz/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/…20140807_terrain_Ken-Kremer.jpg
http://www.esa.int/…/14732163-1-eng-GB/Philae_candidate_landing_sites.jpg
http://www.esa.int/…/14731953-1-eng-GB/Candidate_landing_site_A.jpg
http://www.esa.int/…/14731988-1-eng-GB/Candidate_landing_site_B.jpg
http://www.esa.int/…/14732023-2-eng-GB/Candidate_landing_site_C.jpg
http://www.esa.int/…/14732093-1-eng-GB/Candidate_landing_site_I.jpg
http://www.esa.int/…/14732128-1-eng-GB/Candidate_landing_site_J.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/…06_02-asiasat-6-Google-Search-350×254.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/…2768817830271299961_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/…4552597790215353106_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.