Hurikánová sezóna je v plném proudu

Pokud bychom hledali nějakou oblast, kde je nejlépe vidět přínos kosmonautiky do běžného života, na předních místech seznamu by se jistě vyskytla meteorologie. Především pak ta extrémní – vzorným příkladem toho je aktuálně probíhající hurikánová sezóna, které jsme se na našem webu již věnovali. Jak to tedy momentálně vypadá nad Pacifikem, konkrétně u Havaje. Které družice vlastně vědcům pomáhají získávat cenná data, ze kterých se dá určit další vývoj ničivého živlu? O tom pojednává dnešní článek.

Hurikánové sezóně jsem se na našem blogu věnovali pátého července, kdy jsme hodnotili monitorování tropické bouře Arthur. Čas pokročil, objevilo se několik dalších tropických bouří a tak je na čase se k tomuto tématu znovu vrátit – zvláště když zrovna obyvatelé Havajského souostroví mají co do činění hned s dvojicí hurikánů – Iselle a Julio. Ostatně následující video pořízené satelitem GOES hovoří samo za sebe.

Rodící se bouře Iselle očima přístroje AIRS na satelitu Aqua

Rodící se bouře Iselle očima přístroje AIRS na satelitu Aqua
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Větší obavy zatím vzbuzuje hurikán Iselle. Ještě když byla nad mořem, tak u ní družice TRMM zachytila silné srážky a prudké nárazy větru – s podobnými vyhlídkami se počítalo i ve chvíli, kdy hurikán dosáhne pevniny. Hurikánové centrum NOAA pro střední Pacifik proto již vydalo varování pro oblast Kauai. Ve včerejších hodinách dorazila Iselle na ostrov Hawaiʻi (přezdívaný The Big Island). Podle dosavadních výpočetních modelů založených na družicových datech by měly následky hurikánu během dneška zasáhnout ostrov Maui. O něco později by živly měly dorazit i na hlavní ostrov Oahu a Kauai.

Přesto mají obyvatelé Havaje alespoň malý důvod k optimismu – Iselle totiž v posledních hodinách výrazně zeslábla. Z ničivého čtvrtého stupně na pětibodové škále se propadla na stupeň jedna – této degradaci pomohla hlavně data z americko-japonského satelitu TRMM, který nad bouří proletěl 6. srpna ve 12:20 odpoledne našeho času. Nicméně stále je třeba počítat s větrem o rychlosti až 130 km/h. Iselle se pohybuje rychlostí zhruba 28 km/h a očekává se, že zpomalí až během páteční noci.  Odhady zároveň hovoří o tom, že by Iselle mohla během putování nad pevninou zeslábnout až na úroveň tropické bouře.

Hurikán Iselle, jak jej 4. srpna viděl satelit TRMM

Hurikán Iselle, jak jej 4. srpna viděl satelit TRMM
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Goddardovo středisko v marylandském Greenbeltu spojilo data z mikrovlnného snímače TMI a srážkového radaru z družice TRMM s infračervenými snímky ze satelitu GOES-West. Díky tomu bylo možné přesněji určit rozložení srážek uvnitř bouře. Především díky přístroji TMI se podařilo změřit objem srážek na zhruba 44 milimetrů. Nejaktivnější je v tomto směru jihozápadní kvadrant hurikánu.

Družice Aqua již před několika dny zjistila, že formující se  bouři Iselle následuje nová, prozatím menší bouře, která dostala jméno Julio. Ta je momentálně několik set kilometrů východně od Iselle. Právě družice Aqua se na tento formující se hurikán zaměřuje a především díky jejímu přístroji MODIS můžeme sledovat změny v jeho chování. Zatím je příliš brzo na předvídání dalšího vývoje, nicméně se zdá, že by Julio mohl zasáhnout souostroví během víkendu.

Celková situace ze 4. srpna

Celková situace ze 4. srpna
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/iselle.a2014216.1940.2km.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/airs.iselle-_8-1-14.jpgfinal_0.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/iselle_4_august_2014_1037_utc_trmm_pr_1.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/iselle-goes-8-4-14-_labele_copy_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.