Co může prozradit jediná kapka krve?

Říká se, že oko je do duše okno. Možná je to pravda, ale pokud bychom hledali nějaké „okno do zdraví“, měli bychom se poohlédnout po krvi. Životodárná tekutina, která cirkuluje tělem obsahuje skryté informace o jeho aktuálním stavu. Na jejím složení se odráží všechny změny, kterými organismus prochází – často mnohem dříve, než se cokoliv projeví navenek. Představte si přístroj, který umí z jediné kapky krve určit zdravotní stav člověka. Ano, i v tomto směru může pomoci kosmonautika.Budiž další řádky dalším z mnoha důkazů nenahraditelnosti letů do vesmíru. Jistě – i v tomto případě můžeme říct, že by podobný projekt vznikl i bez kosmonautiky. Ale jsou to právě lety do vesmíru, které vytváří pozitivní „podhoubí“, která vývojářům prospívá.

Krevní analyzátory v současné době samozřejmě existují, ale pokud bychom je chtěli používat ve vesmíru narazíme na několik komplikací – tou první jsou rozměry. Na oběžnou dráhu musíme dopravovat maximálně kompaktní přístroje, které nezabírají mnoho místa. Druhým problémem je pak absence zemské přitažlivosti.

Základ analyzátoru - malý disk

Základ analyzátoru – malý disk
Zdroj: http://www.esa.int/

Oběma problémům se rozhodla čelit irská společnost Radisens Diagnostic. Její spolupráce s evropskou kosmickou agenturou se datuje od roku 2011. od té doby se spolu oba partneři dělí o výdaje rovným dílem. Jerry O’Brien,  ředitel firmy Radisens Diagnostic tehdy v rozhovoru prohlásil „nepotřebujeme gravitaci, aby to celé fungovalo – rotace ji bez problémů zastoupí“. Firma se proto zaměřila na vývoj malého analyzátoru krve, jehož základní součástí je placka o velikosti srovnatelné s běžným minidiskem.

Na disk se nanese kapka krve a rotace se už postará o separaci jednotlivých složek krve – plasmu a krevní tělíska. Analyzátory pak spustí vlastní rozbor, který má trvat jen pár minut. Spektrum zjistitelných chorob je široký, namátkou jmenujme například srdeční choroby, rakovinu, cukrovku nebo onemocnění jater.

Diagnostické zařízení firmy Radisens Diagnostic

Diagnostické zařízení firmy Radisens Diagnostic
Zdroj: http://www.esa.int/

Kapesní analyzátory krve by se mohly na oběžnou dráhu dostat v horizontu deseti let. Možná se to zdá pozdě, ale právě v té době by mělo začít jejich zlaté období. Dokud totiž lidé pobývají jen na nízké oběžné dráze, užívají si ochrany van Allenových pásů, navíc v případě zdravotních problémů mohou nastoupit do lodí Sojuz a během pár hodin mohou být na Zemi v péči špičkových lékařů.

Ovšem až lidé vyrazí na dlouhodobé lety vesmírem mimo zemské gravitační pole, nebude možné v půlce cesty loď otočit a zamířit zpátky. Důkladná kontrola zdravotního stavu posádky bude pro úspěch celé mise klíčová. Pokud lékaři včas zjistí odchylky v krevním obrazu, budou moci s předstihem zahájit léčbu na dálku. Pokud by analýza k dispozici nebyla a na zdravotní problémy by se přišlo, až by se viditelně projevily, už by také nemuselo být možné je v omezených podmínkách kosmické lodi vyřešit.

Ale nemusíme hned myslet na nejhorší. Na ISS se provádí velké množství zdravotnických experimentů. Pokud bychom měli k dispozici možnost provádět aktuální detailní rozbory krve, jistě by to výrazně pomohlo odborníkům, kteří experimenty vyhodnocují.

zdravotní péče v Africe. Místní obyvatelé nemají přístup ke specialistům

zdravotní péče v Africe. Místní obyvatelé nemají přístup ke specialistům
Zdroj: http://fastnewsletter.com/

Pojďme zase zpátky na Zemi. Analyzátor krve kapesních rozměrů může pomoci statisícům lidí na celém světě. Především pak v zemích, kde je zdravotní systém v špatném stavu. Lidé se často nemohou dostat ke specialistům a jsou často odkázáni jen na praktického lékaře. Jelikož by měl nový analyzátor umožňovat posílat naměřená data, mohli bychom se dočkat situace, kdy praktický lékař odebere pacientovi vzorek krve, přístroj analyzuje její složení, výsledek odešle specialistovi – například v hlavním městě, ten stanoví diagnózu a doporučí praktickému lékaři další postup.

Analyzátor krve se může hodit i ve vyspělých státech. Ocení jej lidé, kteří jsou odkázáni na pravidelné rozbory krve. S novým přístrojem zvládnou své kontroly v pohodlí domova – podobně jako si dnes diabetici měří koncentraci cukru v krvi. Jen s tím rozdílem, že nový analyzátor bude zkoumat mnohem širší spektrum krve. Pokud se posuneme do ještě vzdálenější budoucnosti, můžeme se dočkat i automatických diagnóz od specializovaných počítačů, které budou automaticky vyhodnocovat velké množství výsledků analýz z celého světa. Možná začíná nová éra zdravotnictví – a Evropská kosmická agentura může říct, že je u toho.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.laboratoryequipment.com/sites/laboratoryequipment.com/files/finger-blood.jpg
http://i1.ytimg.com/vi/Hb6IBcjlwZI/maxresdefault.jpg
http://www.esa.int/…/9518259-4-eng-GB/Diagnostic_mini-disc_node_full_image_2.jpg
http://www.esa.int/…/14594523-1-eng-GB/Diagnostic_device_node_full_image_2.png
http://fastnewsletter.com/…/Health-Care-Messages-Improves-Malaria-Says-African-Research.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Co může prozradit jediná kapka krve?”

  1. Kryštof S. napsal:

    Zdá se mi zajímavý, že něco takového se bude používat až nyní. Přeci jen to až tak sofistikovaná technologie není…ale to využití v rozvojových zemích je hezký

  2. Radoslav Packa napsal:

    Mám dve otázky. 1 už niekto použil sojuz ako sanitku, alebo sú pred štartom tak dokonale zdravotne kontrolovaný, že sa to nestalo?
    2 ten disk sa bude čistiť, alebo to bude jednorazovka ?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.