Nehoda při testování odkládá start soukromé rakety

Motor AJ-26

Soukromá společnost Orbital Sciences Corporation odkládá minimálně o týden start své rakety Antares, která má k mezinárodní vesmírné stanici vynést nepilotovanou loď Cygnus. Důvodem je havárie jednoho motoru během testování. Technici proto raději odloží nejbližší start a důkladně prozkoumají motorovou sekci rakety, zda náhodou podobné selhání nehrozí i při ostrém startu. A to i přesto, že motory, které mají teď letět, už mají všechny zkoušky úspěšně za sebou.

O tom,k čemu vlastně 22. května došlo ve Stennisově středisku na standu E1 můžeme jen spekulovat. Ovšem už jen to, že sama firma přiznala, že došlo k „rozsáhlému poškození“ motoru AJ-26 znamená, že se opravdu nejednalo o žádné malé prasknutí. Zážeh měl trvat 54 sekund a k „anomálii“ došlo kolem 30. sekundy. Rozsah poškození neznáme. Firma (vcelku pochopitelně) nezveřejnila žádné fotky ani videa. Poškozený motor měl letět na raketě Antares až na začátku roku 2015.

Zkouška motoru AJ-26 na standu ve Stennisově středisku

Zkouška motoru AJ-26 na standu ve Stennisově středisku
Zdroj: http://images.spaceref.com/

Nejbližší start rakety Antares se tak přesouvá nejdříve na 17. června. Motory, které mají pohánět aktuální raketu sice už před několika měsíci prošly testováním, ale soukromé firmy si nemohou dovolit sebemenší riziko. Moc dobře totiž vědí, že jakákoliv havárie by mohla být pro jejich společnost zničující. Při rostoucí konkurenci si totiž zákazníci mohou vybrat, od koho si nechají dopravit náklad na oběžnou dráhu.

První stupeň rakety Antares s dvojicí motorů AJ-26

První stupeň rakety Antares s dvojicí motorů AJ-26
Zdroj: http://www.spacelaunchreport.com/

Raketa Antares má za úkol dopravit na nízkou oběžnou dráhu zásobovací loď Cygnus naplněnou 1632 kilogramy nákladu, což je mimochodem rekord mezi soukromými loděmi. Zatím jej držel poslední Dragon s 1518 kilogramy. V útrobách lodi najde posádka vědecké přístroje, zásoby, Cubesaty a hardware potřebný pro provoz stanice.

Motory AJ-26 jsou ve skutečnosti lehce upravené ruské motory NK-33,které v sedmdesátých letech vznikaly pro vylepšenou verzi sovětské lunární rakety N-1. Měly být použité na jejím prvním stupni, kde měly nahradit motory NK-15, ze kterých konstrukčně vychází. Jsou stavěné na spalování speciálně upraveného leteckého petroleje (kerosenu) a kapalného kyslíku. Než se dostanou na startovní rampu, musí se na nich provést některé technologické úpravy, které z nich udělají již zmíněné AJ-26.

Upravené motory se musí důkladně otestovat, k čemuž slouží statické zážehy ve Stennisově středisku. Na testy dohlíží jak inženýři z NASA, tak i jejich kolegové z firem Aerojet Rocketdyne, Orbital Sciences a Lockheed Martin. Délka zážehů se postupně prodlužuje a pokud se motory chovají správně, jsou odeslány na kosmodrom. Na prvním stupni rakety Antares bychom našli dva motory AJ-26, které hoří po dobu čtyř minut.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://1.bp.blogspot.com/…/AAAAAAAADIU/iq_ucRfdBjQ/s1600/AJ-26-62.jpg
http://images.spaceref.com/news/2013/ooAJ26-Engine-test.jpg
http://www.spacelaunchreport.com/ant-v1v2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Nehoda při testování odkládá start soukromé rakety”

  1. slappy Redakce napsal:

    Teda musím pochválit, že v poslední době tu vycházely hlavně články k aktuálnímu dění, tak mě to baví 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.