Start evropské rakety zhatil vítr

21. března měla z jihoamerického kosmodromu v Kourou odstartovat nejsilnější evropská raketa Ariane 5. Jejím nákladem byly dva telekomunikační satelity. Jenže meteorologové už v předstihu varovali, že pro start nebudou dobré podmínky. Největším problémem byl vítr, jehož nárazy přesahovaly bezpečnostní limity. Start se tedy musel o 24 hodin odložit. Náš dnešní článek se zaměří nejen na samotné představení vynášeného nákladu, ale najde se i místo na aktuální informace o termínu startu a přípravách nosné rakety.

Původně se měla raketa Ariane 5 přesunout z montážní haly na rampu ELA-3 už ve čtvrtek 21.3., ale po odkladu startu dostali technici navíc 24 hodin. Raketa se tedy vydala na hodinovou cestu včera ráno, ještě před východem slunce.

Raketa Ariane 5 krátce před vývozem z montážní haly

Raketa Ariane 5 krátce před vývozem z montážní haly
Zdroj: http://www.arianespace.com/

Ariane i s mobilní odpalovací rampou převážel po 2,5 kilometru dlouhé dráze tahač Titan s motorem o výkonu 540 koňských sil. Následovaly drobné práce, během kterých se například mobilní plošina elektricky a datově propojila s vedením na rampě. Propojilo se i potrubí pro tankování paliva. Meteorologové předvídají, že ve době náhradního startu, tedy dnes ve 23:04 SEČ, by už měly nárazy větru polevit. Startovní okno se otevírá na 58 minut, takže je čas na případné drobné odklady.

Startovat se mělo už na konci roku 2013, ale satelit Amazonas 4A měl blíže nespecifikované problémy a tak se Arianespace rozhodla odsunout start na pozdější termín a upřednostnit jiné starty, než aby čekala na hotový Amoazonas. Raketa Ariane 5 ECA by měla svou službu splnit během zhruba půlhodinové mise. Oba satelity totiž míří na dráhu přechodnou ke geostacionární, což znamená, že se o zakulacení oběžné dráhy už postarají samy svými motory.

Momentálně jsou ještě satelity Astra 5B a již zmíněná Amazonas 4A na pevné zemi uložené po pětiapůlmetrovým aerodynamickým krytem, pevně spojené jak se samotnou raketou, tak i meziadaptérem Sylda. Větší Astru bychom našli na horní pozici, menší a lehčí Amazonas potom uvnitř adaptéru Sylda na spodní poloze.

Obě družice se od horního stupně oddělí na protáhlé oběžné dráze skloněné o 3 stupně k rovníku. Nejnižší bod dráhy bude ležet 250 km nad Zemí, nejvyšší pak ve výšce geostacionární dráhy, tedy 35 800 km.

Pokrytí signálem z duržice ASTRA-5B

Pokrytí signálem z duržice ASTRA-5B
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

27 minut a 3 sekundy po startu, se od horního stupně jako první uvolní družice Astra 5B. Tento satelit vyrobila společnost Airbus Defence and Space pro lucemburskou firmu SES. Jeho váha je 5,7 tuny a základ tvoří družicová platforma E3000. Na ní je napojeno 40 transpondéru v pásmu Ku a 6 v pásmu Ka. Jejich úkolem bude zajistit vysílání satelitní televize pro východoevropské státy a přilehlou část Ruska. Až na oběžné dráze satelit rozvine své solární panely s rozpětím 40 metrů, bude mít zajištěné dodávky minimálně 13,5 kW elektrické energie. Na palubě Astry bychom našli i navigační zařízení pracující v pásmu L. Jeho služeb se využije pro rozšíření možností systému GPS nad Evropou. Operačním prostorem Astry bude 31,5. poledník východní délky. Pokud nedojde k nečekané události, družice by měla sloužit 15 let.

Satelit Amazonas 4A

Satelit Amazonas 4A
Zdroj: http://space.skyrocket.de/

Od oddělení Astry uplyne sedm a půl minuty, když se od horního stupně odpoutá i druhý pasažér – Amazonas 4A. Tato družice váží 3 tuny a našli bychom na ní 24 transponérů v pásmu Ku. Ty budou zajišťovat bezdrátový přenos zvuku, internetu, a dalších médií v prostoru Jižní Ameriky. Satelit se proto usadí nad 61. stupněm západní délky. Také u tohoto satelitu se předpokládá patnáctiletá životnost.

Tento start je pro Ariane již druhým letošním představením, ale bez přehánění můžeme říct, že se bude jednat o pomyslný startovní výstřel, který zahájí velmi aktivní období, alespoň co se startů týče. Jen pár týdnů po Ariane 5 má naplánovaný termín nosič Sojuz s evropskou družicí Sentinel 1A. Následovat bude lehkotonážní raketa Vega s družicí určenou pro Kazachstán. V Kourou tedy bude v dalších týdnech hodně živo a jistě se na tento kosmodrom v nějakém dalším článku vrátíme.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.arianespace.com/
http://www.arianespace.com/

Zdroje obrázků:
http://img.irtve.es/imagenes/astra-1/1391174950628.jpg
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=32269.0;attach=531330;image
http://space.skyrocket.de/img_sat/amazonas-4a__1.jpg
http://www.arianespace.com/images/missionup-dates/2014/1145-lg.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.