Dva Rusové a jeden Američan letí na ISS

V minulých měsících se stalo milou tradicí, že při startu nové posádky k ISS vychází na našem blogu článek, který se zabývá životopisy všech členů posádky. Dnešek nebude výjimkou, protože včera ve 22:17 našeho času odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz s kosmickou lodí Sojuz TMA-12M. Ta by se měl podle plánu spojit se staničním modulem Poisk dnes kolem čtvrté hodiny ráno. je to tím, že Sojuz poletí, jako již v posledních případech tradičně, po takzvaném rychlém profilu dráhy, který umožňuje dokování už po pouhých čtyřech obězích kolem Země. Po tomto spojení již bude 39. dlouhodobá expedice na mezinárodní vesmírné stanici kompletní.

Konec zbytečných řečí, pojďme si představit posádku, která by měla zůstat na ISS až do letošního září. Najdeme tu ostříleného mazáka, i kosmonauta, který si odbude svou vesmírnou premiéru.

Alexandr Skvorcov

Alexandr Skvorcov
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Alexandr Alexandrovič Skvorcov (velitel kosmické lodi) – 47 let
Narodil se Alexandru Alexandroviči Skvorcovovi a Nině Ivanovně Skvorcové v moskevské oblasti ve městě Šelkovo . V roce 1987 dokončil studia na stavropolské škole vojenských pilotů a navigátorů. V jejím rámci sloužil na místním letišti Špakovskoje. Odnesl si odsud kvalifikaci pilot-inženýr. Nejen při studiích, ale i v dalších letech nalétal více než 1000 hodin na strojích L-39, MiG-23 a Su-27. Létal nejen jako hlavní pilot, ale velel dokonce i několika formacím. Díky tomu se stal armádním pilotem první třídy s rozšířeným výcvikem, takže pro něj není problém ani potápění a instruktáž paraglidingu.

V roce 1997 získal diplom i z vojenské akademie Red Banner Air Defense Academy. Jenže ani to mu nestačilo a tak si své vzdělání začal rozšiřovat na Ruské akademii veřejných služeb, kde se pustil do studia práv.

Skvorcov už jednou ve vesmíru byl. 2. dubna 2010 letěl v Sojuzu TMA-18. Společnost mu dělali Michail Kornijenko a Tracy-Caldwell Dysonová. Stal se tehdy členem 23. dlouhodobé expedice a během pobytu na ISS oslavil 44. narozeniny. Na konci této expedice převzal od velitele Olega Kotova velení nad stanicí v rámci 24. dlouhodobé expedice, v jejímž čele stál až do jejího konce. 25. září přistál se svými kolegy ve stepích nedaleko kazašského města Arkalyk. Jeho vesmírná mise celkem trvala 176 dní, 1 hodinu a 18 minut.

Na Zemi zanechá svou manželku, Jelenu Gregorijevnu Skvorcovou a dceru Annu Alexandrovnu, která se narodila v roce 1990. Mezi jeho koníčky patří fotbal, badminton, turistika, ale i rybolov, lovectví a potápění. Pokud byste mu chtěli udělat něčím opravdu velkou radost, bylo by to velmi pálivé jídlo. Sám si připravuje hodně pálivé čili omáčky a při svém prvním pobytu na stanici všechny překvapil, když si udělal a snědl sendvič s ostrým japonským křenem wasabi.

Oleg Artěmjev

Oleg Artěmjev
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Oleg Germanovič Artěmjev (palubní inženýr 1) – 43 let
Tento kosmonaut se narodil ve městě Riga, metropoli dnešního Lotyšska, tehdy samozřejmě ještě v rámci Sovětského svazu. Po základním studiu se vydal na Polytechnickou školu sídlící v Tallinu, kde promoval v roce 1990.

Po studiích vstoupil do sovětské armády. Do roku 1991 sloužil na základně ve Vilniusu. V roce 1998 jej osud zavál do konstrukční kanceláře Eněrgija. Odtus byl už jen krůček k podání přihlášky na kosmonauta. Vybrán byl v roce 2003 v rámci 15. výběru kosmonautů z této konstrukční kanceláře. Po řadě zdravotních testů, obecných příprav a všeho možného se dočkal první letové nominace, která jej právě v těchto hodinách dostala do vesmíru.

Za zmínku stojí, že Artěmjev se zúčastnil 15 a 105-denního pozorování, které bylo předchůdcem experimentu MARS 500.

Steven Swanson

Steven Swanson
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Steven Ray Swanson (palubní inženýr 2) – 53 let)
Narodil se sice ve městě Syracuse ve státě New York, ale za svůj domov považuje město Steamboat Springs ve státě Colorado. Tady ostatně Vystudoval zdejší střední školu a následně nastoupil na Coloradskou univerzitu. Tady získal v roce 1983 titul bakalář v oboru fyzikální inženýrství.

O tři roky později dokončil studia na Floridské atlantické univerzitě v oboru aplikované vědy v počítačových systémech. Své studium završil v roce 1998 doktorátem z počítačových věd na texaské univerzitě A&M.

Předtím, než se stal astronautem, pracoval jako počítačový inženýr ve firmě GTE v arizonském Phoenixu. Po přijetí do oddílu astronautů se dočkal letové nominace na raketoplánovou misi STS-117. V červnu 2007 startoval na palubě stroje Atlantis vstříc ISS, na kterou bylo potřeba dopravit dvojici solárních panelů. V rámci této mise absolvoval dva výstupy do volného kosmu o celkové stopáži 13 hodin a 45 minut. Přistání dopadlo úspěšně a zanedlouho se Steven dočkal další letové nominace.

Tentokrát na misi STS-119. V březnu roku 2009 startoval na palubě raketoplánu Discovery a úkol měl stejný jako před dvěma lety – doplnit na ISS nové solární panely. Tentokrát už byl Swanson ohodnocen titulem „lead spacewalker“, tedy něco jako „hlavní výstupář“. Absolvoval dvě vesmírné procházky z celkových tří a mimo loď strávil 12 hodin a 37 minut. Ve stavu beztíže strávil při obou misích dohromady 26 dní, 15 hodin a  41 minut.

Kromě toho plní v rámci NASA další úkoly – jmenovat můžeme třeba jeho práci na pozici CAPCOM, kdy v řídícím středisku komunikuje s posádkou a zajišťuje obousměrné předávání informací. V soukromém životě je ženatý a má tři děti.

Posádka na Mezinárodní vesmírné stanici je prozatím tříčlenná. Zárodku 39. dlouhodobé expedice velí japonský astronaut Koiči Wakata a ten spolu s Michailem Ťurinem a Richardem Mastracchiem čekají na čerstvou krev. Skvoprcov, Artěmjev a Swanson se stanou členy 39. dlouhodobé expedice, která skončí odletem výše zmíněné trojice v květnu letošního roku. Koiči Wakata pak předá velení nad stanicí Stevenu Swansonovi, který bude zodpovídat za 40. dlouhodobou expedici na ISS. Na plný počet ji doplní Sojuz TMA-13M, který k Mezinárodní vesmírné stanici dopraví Maxima Surajeva, Gregory Wisemana a Alexandra Gersta. Dnes představená trojice opustí stanici v průběhu letošního září a zakončí tak plánovaný půlroční pobyt na ISS.

Posádka Sojuzu TMA-12M. Zleva:  Swanson - Skvorcov - Artěmjev

Posádka Sojuzu TMA-12M. Zleva: Swanson – Skvorcov – Artěmjev
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://spaceflightnow.com/
http://en.wikipedia.org/
http://en.wikipedia.org/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://upload.wikimedia.org/…/516px-Soyuz-TMA-12M-Mission-Patch.png
http://upload.wikimedia.org/…/576px-Alexander_Skvortsov_cropped.jpg
http://upload.wikimedia.org/…/436px-Oleg_Artemyev_2013.jpg
http://upload.wikimedia.org/…/480px-Steven_swanson_v2.jpg
http://upload.wikimedia.org/…Soyuz_TMA_spacecraft_mock-up_in_Star_City%2C_Russia.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.