Zachrání americký miniraketoplán Evropa?

Americký miniraketoplán Dream Chaser, který je spolu s loděmi DragonRider od SpaceXCST-100 od Boeingu ve hře o lukrativní kontrakt na dopravu amerických astronautů na oběžnou dráhu je v tomto souboji outsiderem. Již delší dobu se mluví o tom, že pokud dojde k redukci kandidátů (což je velmi pravděpodobné), tak to „odnese“ právě okřídlená kosmická loď z dílny společnosti Seirra Nevada Corporation. Nyní se ale zdá, že by si celý program mohl zachránit krk spoluprací s Evropou. O co by šlo a je vůbec taková spolupráce možná? Můžeme se těšit, že budou evropští astronauti létat do vesmíru na americké lodi, nebo to bude celé trochu jinak? Na to se zaměříme v našem dnešním článku.

Tomu, v jak nezáviděníhodné situaci se Dream Chaser nachází, jsme už na našem blogu psali. Společnost Sierra Nevada Corporation si už zřejmě naplno uvědomila, že stojí před reálnou možností zastavení projektu. Projektu, který spolykal jednak značné množství o peněz, ale i lidského času. A je proto škoda takové projekty opouštět. podle všeho se zdá, že firma rozhodila sítě i mimo NASA ve snaze zaujmout nové případné investory a partnery. A jak se zdá, minimálně v jednom případě se to asi podařilo.

Evropská kosmická agentura nedávno oznámila, že se společností SNC podepsala v září loňského roku dohodu o porozumění. V rámci plnění tohoto dokumentu by se měly obě strany do začátku roku 2015 snažit vytipovat u druhé strany oblasti vhodné pro vzájemnou spolupráci. Jinými slovy. Američané budou hledat možnosti zapojení evropského průmyslu, výrobních zařízení, případně softwaru. Hlavní roli by zřejmě mělo mít Německo, protože právě zástupci její vesmírné agentury DLR byli kromě zástupců ESA přítomni podpisu. Jednou z možností je využití IBDM (International Berthing Docking Mechanism), který by našel využití jako dokovací port pro Dream Chaser. ESA naopak bude přemýšlet, jestli by měla pro miniraketoplán nějaké (hlavně vědecké) využití, tedy zda by existovaly nějaké mise, na které by Dream Chaser mohl létat pod hlavičkou Evropy.

Dokovací systém IBDM by mohl být jedním ze styčných bodů spolupráce

Dokovací systém IBDM by mohl být jedním ze styčných bodů spolupráce
Zdroj: http://spacefellowship.com/
Překlad: Autor

V některých sdělovacích prostředcích vyvolala zpráva až nekritické nadšení. Skoro se mohlo zdát, že Evropa je krok od pilotované lodě, že evropští kosmonauti budou létat do vesmíru na amerických lodích, ale přitom v samotné dohodě o něčem takovém není ani slovo. Smlouva by se velmi vzdáleně dala přirovnat ke zkušebnímu vrtu, při kterém se zjišťuje stav podloží v místě případné stavby. Pokud bychom zachovali tuto analogii, tak někteří už na místě zelené louky vidí supermarket a spekulují, kolik tam bude co stát.

Vydá se Dream Chaser pod hlavičkou ESA k ISS? Těžko říct

Vydá se Dream Chaser pod hlavičkou ESA k ISS? Těžko říct
Zdroj: http://www.spaceflightnow.com/

Pojďme ale na chvilku utáhnout kohoutek bezbřehému optimismu a podívejme se na celou věc trochu střízlivějším pohledem. Problémem totiž zřejmě budou peníze, ostatně skoro jako vždy. Evropská kosmická agentura například v současné době čelí drobným problémům s financováním ISS. Do konce roku ESA omezí své výdaje na provoz Mezinárodní vesmírné stanice o 30% ve srovnání s rokem 2010. Týká se to jen provozních poplatků, nikoliv vědeckých experimentů nebo výroby náhradních dílů. Požadavek na snížení finanční zátěže přišel ze strany Francie a Itálie.

Na první pohled to s Dream Chaserem nesouvisí, ale je to jasná ukázka toho, že minimálně některé státy zapojené do ESA usilují o snižování výdajů vkládaných do kosmonautiky. Jaké šance by v tomto případě mohla mít spoluúčast na provozu miniraketoplánu se nedá odhadovat. Nesmíme zapomínat, že Evropa už má podepsanou smlouvu s NASA na výrobu dvou servisních modulů pro Orion, což jistě nebude levná záležitost. Hledat pak v napjatém rozpočtu rezervy pro Dream Chaser nebude nic snadného. Ale nechme se překvapit. Možná dopadnou jednání dobře a Evropa se skutečně bude na tomhle miniraketoplánu podílet. Ostatně nebylo by to poprvé, kdy se evropská kosmonautika ujala zajímavého programu, který NASA opustila. Například sonda JUICE bude ve své podstatě upravený americký projekt JIMO. Kdo ví, možná to stejně dopadne i s miniraketoplánem.

Zdroje informací:
http://www.kosmonaut.cz/
http://www.kosmo.cz/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.citizensinspace.org/wp-content/uploads/2013/01/DreamChaserLaunch.jpg
http://spacefellowship.com/wp-content/uploads/2010/10/stsIBDM_1.jpg
http://www.spaceflightnow.com/news/n1401/08dreamchaser/dreamchaser_station_400259.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Zachrání americký miniraketoplán Evropa?”

  1. Evžen napsal:

    Zajímavý článek a zajímavé překvapení z ESA, ale držme se reality výstižně popsané supermarketem na zelené louce. To je stránka finanční a technická
    Ovšem nesmíme zřejmě zapomínat i na politické rozhodnutí a že jimi jsou dějiny kosmonautiky od prvopočátku poznamenané až to pěkné není! Jen namátkou Rusové dostali na oběžnou dráhu Gagarina a Kenedy vyhlašuje dobytí Měsíce! Je pravděpodobné, že kdyby se první muž v kosmu honosil americkým občanstvím, Měsíce by nebylo. Bylo by samozřejmě logické se nejdříve zabydlet na oběžné dráze a potom letět někam dál. Tak Amerika dosáhla téměř nemožného jen proto, aby to opět nechala opuštěné. Nebo Amerika vyhlásí že uskuteční vesmírnou vycházku a bác ho! Leonov musí být za každou cenu první. O Těreškovové netřeba se zmiňovati. Pozadí vzniku Voschodu je také jistě dostatečně známo. Američané mají raketoplán, my ho nepotřebujeme ani potřebovat nebudeme ale musíme ho mít také. Atd. Při čtení článku mne napadl podobný příměr. Čína má vlastní lodě Shenzhou, stanici Tiangong a chystá větší kousek, Indie na své lodi tvrdě několik let již pracuje, Irán se chvástá že svého kosmonauta ve vlastní lodi do vesmíru dostane také. Nechystá si ESA v případě Dream Chaseru také svoji polívčičku stylem „když ostatní mají, my musíme mít tedy také? jak by to vypadalo kdybychom neměli?“ Holt politika. Samozřejmě netvrdím, že to je zrovna tak. Jen mne taková myšlenka napadla a nechce se jí z hlavy ven. Každopádně budoucnost nám ukáže jestli tyto námluvy vyšumí do ztracena, nebo budou mít reálný a hmatatelný výsledek.
    Evžen

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.