Vesmírné osudy- speciál

otazky

Vážení čtenáři, minulý týden šéfredaktor Dušan Majer na tomto místě sliboval nový díl seriálu Vesmírné osudy. Ovšem- jak jistě sami občas zažíváte- člověk míní, realita mění. Kolega Lukáš Houška, který se mnou Vesmírné osudy píše, narazil na nepředvídané obtíže technického charakteru, které mu na více než týden znemožnily přístup k internetu, tím pádem nemohl do redakčního systému nový díl seriálu vložit. No a já jsem teď ve fázi psaní medailonu další osobnosti, a „syrový“, nezralý materiál rozhodně ještě není připraven k publikaci. Na druhou stranu jsme se spolu s Alem Shepardem dostali na práh čtvrté desítky dílů, což si žádá malou oslavu. Proto si dovolím váženému čtenáři dát zajímavou nabídku: pojďte si zkusit, nakolik pozorně jste Vesmírné osudy četli, a co si z nich pamatujete. Bude vám stačit tužka, kus papíru a pár minut volného času. A pokud možno- nekoukat na taháky! Takže pozor: test vážných i méně vážných otázek z historie kosmonautiky může začít:

Vesmírné osudy- speciál

 

1) Jakému přetížení by vystavilo vystřelení z děla hrdiny Verneova románu „Ze Země na Měsíc“?

A: 2000 g
B: 20000g
C: 10000g

 

2) Jaké palivo navrhoval Konstantin Ciolkovskij pro aparáty, zkoumající vesmírný prostor?

A: Kapalný kyslík a kerosin (kerolox)
B: Kapalný kyslík a kapalný vodík
C: Kombinaci asymetrického dymetylhydrazinu a oxidu dusného

 

3) V roce 1923 si s Ciolkovským začal dopisovat jistý mladík, který později patřil k průkopníkům dobývání vesmíru. Jmenoval se:

A: Valentin Gluško
B: Sergej Koroljov
C: Michail Tichonravov

 

4) Německý raketový průkopník a teoretik Hermann Oberth přišel na začátku dvacátých let 20. století nezávisle na Ciolkovském se stejnou ideou, bez které by dodnes zřejmě kosmonautika byla v plenkách. Byla to teorie:

A: Použití kapalného kyslíku
B: Použití svazku raketových motorů (tzv. cluster)
C: Použití vícestupňových raket

 

5) Pro první raketu na světě, poháněnou kapalným palivem, použil její tvůrce, Robert Goddard kombinaci paliva a okysličovadla:

A: Kerosin a kapalný kyslík
B: Kapalný vodík a kapalný kyslík
C: Kapalný metan a kapalný kyslík

 

6) V roce 1933 skupina GIRD vypustila do výšky 400 metrů první sovětskou raketu s hybridním palivem. Jmenovala se:

A: Rudá zástava
B: GIRD-09
C: Tichonravov-01

 

7) Sergej Koroljov byl nejprve neformálním (a posléze formálním) předsedou Rady konstruktérů. Ta proslula přezdívkou:

A: Velká pětka
B: Velká šestka
C: Velká sedmička

 

8) Raketa, kterou Koroljov považoval za své životní dílo, získala své označení N-1 podle slova:

A: Народ (národ)
B: Невероятная (neuvěřitelná)
C: Носитель (nosič)

 

9) Vedení OKB-1 převzal po smrti Koroljova:

A: Valentin Gluško
B: Vasilij Mišin
C: Vladimir Čeloměj

 

10) Werhner von Braun byl v mládí členem spolku raketových nadšenců, který se jmenoval:

A: VfR
B: VbU
C: CTP

 

11) Kolikátý pokus o start rakety A-4/V2 byl úspěšný?

A: Osmý
B: Pátý
C: Třetí

 

12) Saturn I, první z rodiny úspěšných nosičů Werhnera von Brauna, vykonal první suborbitální let v roce:

A: 1959
B: 1961
C: 1960

 

13) Pouze přibližně dva roky měl Valentin Gluško coby vedoucí kanceláře OKB-16 v Kazani jako podřízeného dalšího velikána sovětské kosmonautiky. Byl jím:

A: Vladimir Barmin
B: Sergej Koroljov
C: Nikolaj Kuzněcov

 

14) Gluškovy motory RD-107 a RD-108, použité v legendární „semjorce“, se od sebe liší:

A: Velikostí spalovacích komor
B: Počtem spalovacích komor
C: Počtem Vernierových motorků

 

15) Zřejmě vrcholným dílem týmu pod vedením Valentina Gluška byly motory nosičů řady Proton, které nesly označení:

A: RD-108
B: RD-253
C: RD-0210

 

16) V roce 1930 provedl český raketový průkopník Ludvík Očenášek veřejný test svých raket na:

A: Bílé Hoře
B: Chuchelském závodišti
C: Letenské pláni

 

17) A. C. Clark je považován za ideového otce:

A: Geostacionární dráhy
B: Systému GPS
C: Stratosférických balonů

 

18) Jak dlouhá doba uběhla od prvního samostatného letu Jurije Gagarina, coby pilota letounu, po jeho historický kosmický let?

A: Necelých sedm let
B: Necelých šest let
C: Necelých dvanáct let

 

19) Kdo byli náhradníci Jurije Gagarina pro let Vostoku-1?

A: German Titov a Andrian Nikolajev
B: German Titov a Boris Volynov
C: German Titov a Grigorij Něljubov

 

20) Prvními lidmi, které po přistání ze své historické mise Gagarin spatřil, byli:

A: Traktoristé místního kolchozu
B: Pracovnice kolchozu, jednotící řepu
C: Stará žena s vnučkou, pasoucí tele

 

21) Al Shepard trpěl v průběhu šedesátých let nemocí, jež se nazývá:

A: Meniérův syndrom
B: Kaposiho sarkom
C: Idiopatická atriální fibrilace

 

22) Kolik golfových míčků odpálil Al Shepard na povrchu Měsíce?

A: Tři
B: Jeden
C: Dva

 

Hotovo? Vyhodnocení testu nechám na každém z vás. Správné odpovědi se dozvíte, jestliže kurzorem označíte následující dva řádky:

1) B; 2) B;  3) A;  4) C;  5) A;  6) B;  7) B;  8) C;  9) B;  10) A;  11) C;  12) B;  13) B;  14) C;  

15) B;  16) A;  17) A;  18) B;  19) C;  20) C;  21) A;  22) C

Pokud jste však odpověděli všechny otázky správně, nezbývá mi, než vám pogratulovat- buď jste velmi pozornými čtenáři Vesmírných osudů, nebo jsou vaše vědomosti ohledně historie kosmonautiky obdivuhodné. Případně kombinace obojího.
A pokud jste ve svých znalostech našli mezery, můžete je doplnit třeba právě na našem blogu.
Buď jak buď, věříme, že jste si testem zpříjemnili pár volných minut a doufejme, že příští týden už půjde všechno- řečeno slovy raketových odborníků- „nominálně“, a Lukáš začne rozplétat osudy další osobnosti kosmonautiky.
Ovšem v průběhu týdne tady samozřejmě přibudou další články, které vám pomohou udržet se v obraze ohledně soudobé kosmonautiky i její historie.
Takže- na viděnou na blogu a buďte s námi!

 

Zdroj obrázku: 

http://www.yhgfl.net/

Vesmírné osudy- speciál, 2.5 out of 5 based on 7 ratings
Pin It
(Visited 1 111 times, 1 visits today)
Nahlásit chybu

Hlášení chyb a nepřesnostíClose

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.5/5 (7 votes cast)
(Visited 1 111 times, 1 visits today)
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Více se o tomto tématu dočtete zde »
(odkaz vede na příslušné vlákno diskuzního fóra www.kosmonautix.cz)


6 komentářů ke článku “Vesmírné osudy- speciál”

  1. tomas napsal:

    Super kvíz. Jenom 5 chybně, to jsem nečekal, že mi toho tolik uvízne z Vesmírných osudů v hlavě. Asi to bude tím, jak poutavě to píšete.

    • Ondřej Šamárek napsal:

      Díky, jsem rád, že se na nás čtenáři kvůli výpadku standardních dílů Vesmírných osudů nezlobí (zatím).
      A pět chyb vůbec není špatné skóre! 😉

  2. Roman napsal:

    super ! Hodně věcí špatně ale ….dík!
    Váš web mne vrátil zájem – byť povrchní- o kosmonautiku. Jako kluk jsem hltal ABC (mezi lety 75-82) a nebylo by článku co bych si nepřečetl, vystřihovánky co bych „raketu“ nevystříh ….a když jsem se dostal k L+K ,,,,ještě jednou děkuji 🙂

  3. Spock napsal:

    Som prekvapeny, kolko toho som ‚uhadol‘.Napriek tomu,ze som vikendovy citatel, po vacsinu odpovedi som si musel ist viac ako 15 rokov do minulosti, ked som bol vasnivy citatel kozmonautiky, vesmiru a astrofyziky. Kazdopadne velmi dobry web!

    • Ondřej Šamárek napsal:

      Děkujeme, moc nás to těší!
      Budeme se snažit, abyste měl důvod se sem i nadále vracet. 😉

Zanechte komentář