Kosmotýdeník 68. díl (30.12.2013 – 5.1.2014)

Ani přechod na nový rok nezastaví nejdéle fungující seriál na našem blogu – tradiční Kosmotýdeník, který s železnou pravidelností každou neděli přináší shrnutí zajímavých událostí, které nám přinesl minulý kosmonautický týden. Začneme trochu odlehčeně – oslavami nového roku, pak přejdeme na vážnější notu – finišují přípravy na vypuštění nové americké komunikační družice ze série TDRS a na samotný závěr ještě přituhne – podíváme se totiž na vánici, která bičuje Spojené státy a která způsobila odklad startu lodi Cygnus.

Štastný a úspěšný rok 2014!
Půlnoc z úterka na středu znamenala konec roku 2013 (jeho zhodnocení najdete v tomto článku) a začátek roku 2014 (očekávané události najdete v tomto článku). Tuto událost slavily stovky milionů lidí po celém světě. Výjimečná událost se nevyhnula ani ISS, která díky tomu, že oběhne kolem Země jednou za 90 minut, mohla slavit hned 16 silvestrovských půlnocí. Své pozdravy na Zemi poslala ve své mateřštině ruská část posádky ve složení Oleg Kotov, Sergej Rjazanskij, Michail Ťurin.

Pozdrav v angličtině na internet nahráli i jejich kolegové ze „západního segmentu“ stanice. Američané Mike Hokins, Richard Mastracchio a japonský astronaut Koiči Wakata.

Příchod nového roku připomnělo na sociálních sítích i mnoho kosmických projektů. Ty, které již probíhají se hlavně chlubily dosaženými úspěchy. Naopak projekty, které se teprve připravují informovaly především o pokrocích, jakých v minulém roce dosáhl, ale také o tom, co je čeká v roce následujícím.

Konec roku 2013 připomněla na svém facebookovém profilu i připravovaná raketa SLS.

Konec roku 2013 připomněla na svém facebookovém profilu i připravovaná raketa SLS.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net

Nová telekomunikační družice TDRS L čeká na zapouzdření do aerodynamického krytu

Nová telekomunikační družice TDRS L čeká na zapouzdření do aerodynamického krytu
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Nová komunikační družice se blíží
Zajistit komunikaci s družicemi na oběžné dráze Země není snadné. Satelity na geostacionární orbitě to mají snadné jejich kolegové na nižších drahách krouží kolem naší planety většinou tak rychle, že jsou nad obzorem vidět jen pár minut. Za tu dobu se jen těžko stihnou přenést všechna důležitá data. Co by si třeba počala taková ISS, která musí být v neustálém spojení s pozemními středisky? Naštěstí existuje síť komunikačních družic nesoucí zkratku TDRS (Tracking and Data Relay Satellite). Vznikla už v roce 1983 pro zajištění komunikace s raketoplány a dnes přes ni proudí data nejen ze zmíněné ISS, ale také celé flotily amerických satelitů na nízkých oběžných drahách. Za všechny můžeme jmenovat třeba Hubbleův teleskop. Satelity TDRS bychom našli na geostacionární dráze. Komunikace probíhá tak, že satelit na nízké oběžné dráze pošle signál na družici TDRS, která zajistí jeho přeposlání do pozemního střediska.

V současné době se ve výrobní hale společnosti Astrotech z floridského města Titusville připravuje na svůj start další družice této řady. Nese označení TDRS L a již příští týden ve středu bude satelit uložený do aerodynamického krytu. Následně jej 13. ledna převezou přes řeku na Mys Canaveral, kde bude připojený k raketě Atlas V s horním stupněm Centaur. Ta 24. ledna (našeho času) dopraví družici na dráhu přechodnou ke geostacionární. Zbytek cesty už družice musí zvládnout svými vlastními motory. Start by měl přijít ve 3:05 středoevropského času.

Raketa Antares zatím musí čekat v hangáru

Raketa Antares zatím musí čekat v hangáru.
Zdroj: http://1.bp.blogspot.com/

Vánice zastavila raketu
Říká se, že americké rakety jsou hodně citlivé na počasí, zatímco Rusové si s jeho rozmary hlavu nedělají. Ovšem situace, která nyní panuje na východním pobřeží Spojených států by zřejmě byla moc i na odolnou ruskou techniku. Oblast zasáhla intenzivní sněhová vichřice s nízkými teplotami. Asi se teď ptáte jakou souvislost má řádění zimního živlu s kosmonautikou.- Styčné body najdeme hned dva. V první řadě se kvůli nízkým teplotám a silnému větru musel odložit start rakety Antares, která měla do vesmíru dopravit první „ostrou“ loď cygnus vezoucí zásoby na ISS. Kosmodrom MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) totiž leží přímo na pobřeží a tak se termín startu odložil o 24 hodin ze 7. na 8. ledna. Vyloučené ale nejsou ani další odklady. Cygnus má docela smůlu – nejprve musel zůstat na zemi kvůli poruše chlazení na ISS a nyní ho uzemnila vánice.

Druhým styčným bodem jsou snímky meteorologických družic, které snímkují postiženou oblast a pomáhají meteorologům přesněji mapovat situaci. Díky těmto fotkám mohou odborníci lépe předpovídat další vývoj větru i sněžení.

Severní Amerika nasnímaná přístrojem MODIS na družici Aqua. Východní pobřeží je zahalené do hustých sněhových mračen

Severní Amerika nasnímaná přístrojem MODIS na družici Aqua. Východní pobřeží je zahalené do hustých sněhových mračen
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasa.gov/
http://www.nasa.gov/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/atlas/av043/astrotech/08.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/…/883841_505287932920362_931003669_o.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-8vySej7bKhQ/…/AAAAAAABDFU/tUvNBfIg6po/s1600/Antares.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/11731441816_1b3663765e_o.jpg
http://spaceflightnow.com/atlas/av043/astrotech/02.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.