Kosmotýdeník 59. díl (28.10. – 3.11.2013)

Pokud jste si zvykli, že k neděli patří kromě povětšinou dobrého oběda, povětšinou nedobrých politických debat i seriál Kosmotýdeník, mohu Vás potěšit konstatováním, že právě vychází jeho další pokračování. Dnes si posvítíme na novinky z týdne, který probíhal na přelomu října a listopadu. Nejprve nakoukneme do čisté místnosti, kde se skládá první letový exemplář nové americké lodi Orion. Následně se přemístíme do Ruska, kde si na svůj start budou muset o týden déle počkat tři evropské družice systému Swarm. Naše dnešní povídání zakončíme ve výšce zhruba 400 kilometrů nad Zemí – na Mezinárodní vesmírné stanici, kde se přeparkovávala kosmická loď Sojuz.

Orion se poprvé rozsvítil

Technik společnosti Lockheed Martin provádí v útrobách lodi Orion první zkoušky elektrických systémů.

Technik společnosti Lockheed Martin provádí v útrobách lodi Orion první zkoušky elektrických systémů.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Stavba kosmické lodi Orion, která už za necelý rok poletí do kosmu, běží podle plánu a postupně překonává tu menší, tu větší milníky. Jeden z těch větších překročila v minulých dnech, kdy se do kabelů a hlavně řídících počítačů, které jsou už nainstalované v jejích útrobách, poprvé pustil elektrický proud. Šlo jen o nejzákladnější zkoušku, která měla ukázat, že nikde v systému není zkrat, ani žádná podobná nesrovnalost. Bližší informace o celém testu najdete v našem starším článku. Jelikož dopadlo všechno tak, jak mělo, mohou týmy inženýrů pokračovat v instalaci dalších elektrických přístrojů, čidel, počítačů, zkrátka všech systémů, které budou nezbytné pro bezpilotní misi EFT-1. Tyto součástky se budou v dalších týdnech testovat velmi podrobně, aby mohl být Orion připravený na svůj start v září 2014. Dalším velkým stavebním milníkem bude připojení tepelného štítu ke kostře kosmické lodě.

SWARM čeká odklad

Tři družice letící na misi SWARM (ještě se složenými rameny)

Tři družice letící na misi SWARM (ještě se složenými rameny)
Zdroj: http://spaceinimages.esa.int/

Poměrně málo se mluví o evropské misi SWARM, jejíž start přitom už klepe na dveře. Všechny tři satelity jsou již připravené na ruském kosmodromu Pleseck, odkud je do vesmíru vynese raketa Rokot. Zatím se počítalo, že start přijde 14. listopadu. Ovšem na horním stupni Briz-KM se objevila závada. Pozemní týmy se proto rozhodly zastavit přípravy na start, poškozenou součástku vymontovat a nahradit za jinou. Tím pádem se start odkládá – prozatím o týden.

Samotná mise SWARM je velmi zajímavá – jejím úkolem totiž bude monitorování magnetického pole naší planety. Nás může těšit, že sondy obsahují české akcelerometry, tedy přístroje, které jsou pro účel družic klíčové. Až satelity vyklopí své čtyřmetrová ramena, budou měřit na délku 9 metrů. Až se přiblíží termín startu, vyjde na našem blogu speciální článek, který se tuto misi rozebere podrobněji.

Přeparkování na ISS

Snímek z NASA TV zachycující loď Sojuz TMA-09M,kterak opouští modul Rassvět.

Snímek z NASA TV zachycující loď Sojuz TMA-09M,kterak opouští modul Rassvět.
Zdroj: https://lh5.googleusercontent.com

Od ISS se 1. listopadu oddělil Sojuz TMA-09M i s celou posádkou (Fjodor Jurčichin, Luca Parmitano, Karen Nyberg). Nešlo ovšem o odlet domů, ale pouze o přeparkování. Loď opustila modul Rassvět a o několik desítek minut později se připojila k zadní části modulu Zvezda (který před několika dny uvolnila evropská loď ATV-4 Albert Einstein). Proč ale tento manévr vůbec proběhl? Blíží se totiž start kosmické lodi Sojuz TMA-11M (Michail Ťurin, Richard Mastracchio a Kóiči Wakata). Tohle trio by mělo vstříc ISS odstartovat 7. listopadu a na své palubě ponese i olympijskou pochodeň pro Hry v Soči (bližší informace najdete v našem starším článku). No a právě na modul Rassvět se bude Sojuz TMA-11M připojovat.

Zdroje informací:
https://kosmonautix.cz/
http://www.kosmonaut.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.kosmo.cz/

Zdroje obrázků:
http://spaceinimages.esa.int/…/10289836-2-eng-GB/Swarm_node_full_image.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/cm_power_on_2.jpg
http://spaceinimages.esa.int/…/13370539-1-eng-GB/Three_in_a_row_node_full_image.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/…/w942-h714-no/undocked.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.