Kosmonautika v odlehčené formě

Dnešní článek bude tak trochu odlišný od těch, které na našem blogu většinou vycházejí. Každý den se Vám, čtenářům, snažíme přinášet aktuální zprávy z kosmonautiky, informujeme o nových objevech, technologických pokrocích, žel i o haváriích. Přesto bychom neměli zapomínat, že za všemi úspěchy a neúspěchy, za všemi raketami, sondami a vědeckými přístroji stojí lidé. Docela obyčejní lidé z masa a kostí, kteří jsou docela normální. Nejsou to chladně kalkulující roboti bez citu. Dnešní článek by tedy měl ukázat kosmonautiku v trochu volnějším a hlavně lidštějším světle.

Mezinárodní vesmírná stanice, největší lidmi vyrobený objekt v kosmu, který je už více než 10 let nonstop obydlený je místem, kde se dělá špičková věda. Od pozorování Země, přes materiálové inženýrství až po biologické experimenty. Časové harmonogramy posádky jsou rozplánované dopředu a mohlo by se zdát, že astronauti nemají čas na nic jiného, než na vědu, jídlo a spánek. Naštěstí tomu tak není a posádky mají v harmonogramu vymezené termíny osobního volna, kdy mohou na chvíli vypnout a užívat si toho, že je, alespoň dočasně, netíží břímě povinností.

Krátce před odletem evropské lodi ATV-4 s přízviskem Albert Einstein vznikla tato fotka, která odkazuje na snímek, na kterém je fyzikální génius zachycen s vypláznutým jazykem.

Krátce před odletem evropské lodi ATV-4 s přízviskem Albert Einstein vznikla tato fotka, která odkazuje na snímek, na kterém je fyzikální génius zachycen s vypláznutým jazykem.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.ne

Tato fotka vznikla ve stejné době jako ta předchozí. Povšimněte si, že Luca Parmitano má jakoby vlasy -  ty patří Karen Nyberg, která byla zrovna těsně za ním.

Tato fotka vznikla ve stejné době jako ta předchozí. Povšimněte si, že Luca Parmitano má jakoby vlasy – ty patří Karen Nyberg, která byla zrovna těsně za ním.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net

Luca Parmitano jako Superman.

Luca Parmitano jako Superman.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net

V březnu 2011 hrála na ISS na flétnu Catherine Coleman

V březnu 2011 hrála na ISS na flétnu Catherine Coleman
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Ani v pozemních týmech nepracují žádní suchaři. Kromě toho, že zvládají práci, mají čas i na jiné aktivity, které ukazují, že se umí bavit. Velkou výhodou je, že se jejich videa mohou stát virálními a díky tomu se začnou šířit po internetu rychlostí blesku. Asi nejznámějším příkladem je skladba NASA Johnson style!

Ovšem ani další videa parodující známé hity moderní doby by neměla zapadnout. Za všechny proto připomeňme skladbu We’re NASA and we know it!

Když už jsme nakousli vozítko Curiosity, respektive tým, který se stará o jeho provoz, nesmíme zapomenout přidat i následující video. V něm se můžete podívat, jak to vypadá, když se část týmu, který se stará o Curiosity vydá na bowling.

Sérii videí v tomto článku zakončíme několika krátkými spoty ze série „This is JSC“, které vtipnou formou a s nadsázkou ukazují, jak je práce v NASA zajímavá a hlavně originální.

Amerika žije v těchto dnech oslavami Halloweenu. Bez ohledu na názor, který na tento svátek máme, se můžeme pokochat bravurně vyřezanými dýněmi, z nichž některé mají i kosmonautické motivy.

Dýně s motivem vozítka Curiosity - to už je skoro umělecké dílo.

Dýně s motivem vozítka Curiosity – to už je skoro umělecké dílo.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Pozadu nezůstává ani společnost SpaceX - zde je vyvedeno její logo i emblém lodi Dragon.

Pozadu nezůstává ani společnost SpaceX – zde je vyvedeno její logo i emblém lodi Dragon.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net

Klasicky vyřezaná dýně, která ovšem jasně odkazuje na blížící se zánik lodi ATV.

Klasicky vyřezaná dýně, která ovšem jasně odkazuje na blížící se zánik lodi ATV.
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net

Doufám, že dnešní článek splnil svůj účel – vykouzlit na Vašich tvářích úsměv a pomoci nám všem uvědomit si, že za každou součástkou, která cestuje do vesmíru, jsou stovky lidí z masa a kostí. Na úplný závěr mi ještě dovolte přiložit fotografii, která ukazuje, že i astronauti z pionýrských dob kosmonautiky měli svůj volný čas,který využívali tak, jako každý běžný člověk.

Gordon Cooper sedí za volantem, Elliot See na místě spolujezdce. Neil Armstrong se usadil na zadním sedadle a Gus Grissom dává jasně najevo, co si o fotografovi myslí :-)

Gordon Cooper sedí za volantem, Elliot See na místě spolujezdce. Neil Armstrong se usadil na zadním sedadle a Gus Grissom dává jasně najevo, co si o fotografovi myslí 🙂
Zdroj: https://lh3.googleusercontent.com

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz
https://www.facebook.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
http://images.gizmag.com/hero/iss-shake-5.jpg
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/…10151646889150667_2075917853_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/…10151646909720667_623089642_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/…10151656180665667_1684006943_o.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/ISS27_Catherine_Coleman_plays_a_flute.jpg
https://pbs.twimg.com/media/BX8Am0uIQAAQnui.jpg:large
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/…10153451974950131_1467250961_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/…10151652509690667_2032363138_o.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/…/w665-h469-no/Cooper+See+Armstrong+Grissom.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.