Kosmotýdeník 51. díl (1.9. – 8.9.2013)

51. vydání kosmotýdeníku je pro vás opět tradičně připraveno k nedělnímu obědu. Jako vždy se zde dočtete o třech nejzajímavějších událostech uplynulého týdne, které přinesla kosmonautika. Dnes se můžete těšit na start sondy LADEE na nosiči Minotaur V, což je rozhodně nejzajímavější událost celého týdne. Dále se budeme věnovat dalšímu raketovému testu suborbitálního raketoplánu SS2 a dnešní vydání uzavřeme zprávou o odletu japonské zásobovací lodě Kounotori 4. Přeji příjemné čtení.

LADEE úspěšně odstartovala.

Minotaur V. s LADEE startuje

Minotaur V s LADEE startuje
Zdroj: http://www.independent.co.uk/

Start nové sondy k Měsíci je asi nejdůležitější zprávou týdne. Sonda LADEE odstartovala na svoji misi a prověřila při tom i novou raketu Minotaur V, která tak prošla svým křtem. Sonda se na svoji cestu vydala 7. září v 05:27 SELČ z virginského kosmodromu Wallops, který je poměrně neznámý a většinou z něj startují výzvědné satelity. Tento kosmodrom by však v budoucnosti měl více sloužit právě civilním vesmírným misím. Již brzy se z něj můžeme dočkat i startu nové soukromé nákladní lodi Cygnus.

Raketa Minotaur V během startu fungovala na jedničku. Nosič vychází z balistické střely LGM-118 Peacekeeper, později z ní vznikl Minotaur IV. Součástí nosiče je i raketa Pegasus. Minotaur má pět stupňů a všechny jsou na tuhá paliva. Podrobně jsme se raketě věnovali v tomto článku.

Start nakonec proběhl bez problémů a sonda se ocitla na silně eliptické oběžné dráze kolem Země. Ještě po odpojení došlo k roztočení sondy, aby se stabilizovala a přesně nasměřovala k Měsíci, protože pro další korekce bude již využívat pouze svých motorů. Avšak došlo k rychlejší rotaci, než se počítalo. Neměl by to však být závažný problém a během následujících dní by to tým LADEE měl vyřešit.

Díky startu z kosmodromu Wallpos byl start vidět i v New Yorku

Díky startu z kosmodromu Wallops byl start vidět i v New Yorku
Zdroj: http://i.space.com/

LADEE má na své misi za úkol zkoumat tenkou atmosféru Měsíce, které si poprvé všimli astronauté při misích Apollo. Sonda bude atmosféru zkoumat doslova pět minut před dvanáctou, protože v následujících letech se k Měsíci chystá velké množství misí z několika zemí a je celkem jisté, že při tomto ruchu se tenoučká vrstva měsíční atmosféry výrazně obohatí o prvky, které přiletí na aparátech ze Země.

Samotná LADEE po necelém roce, v květnu 2014 ukončí svoji misi řízeným nárazem do měsíčního povrchu. Po celou dobu sestupu a následného pádu však bude posílat data a poskytne tak velice cenné informace o atmosféře Měsíce až k jeho povrchu. Více informací k misi naleznete v našem starším článku.

LADEE na orbitě Měsíce

LADEE na orbitě Měsíce
Zdroj: http://i.space.com/

SS2 opět zažehl svůj motor

SS2 při svém druhém raketovém testu

SS2 při svém druhém raketovém testu
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/

Pod poměrně nic neříkající zkratkou SS2 se skrývá název Space Ship 2, což je připravovaný soukromý suborbitální raketoplán od společnosti Virgin Galactic. Tento raketoplán má za sebou svůj již druhý zážeh svého raketového motoru. Motor byl aktivní dvacet sekund a malý raketoplán s ním dosáhl rychlosti Mach 1,43. Video z testu naleznete zde.

Do výšky čtrnácti kilometrů byl SS2 vynesen letounem WhiteKnightTwo, pod který byl zavěšen. Poté, co SS2 zažehl svůj motor na dvacet sekund, vystoupal díky němu do výšky 21 kilometrů. Po vyhoření motoru započal letoun klesat a využil k tomu svůj speciální systém sklápění křídel, což má při sestupu omezit tření o atmosféru, kvůli menší ploše křídel vystavené tření. Vše běželo, jak mělo a letoun poté i sám přistál.

Společnost Virgin Galactic plánuje provoz turistických letů na suborbitální dráhu Země už od poloviny roku 2014.

Kounotori 4 se vydala na svoji poslední cestu

Kounotori 4

Kounotori 4
Zdroj: http://1.bp.blogspot.com/

Čtvrtý exemplář japonské zásobovací lodě Kounotori, který byl až doposud zakotven u Mezinárodní kosmické stanice, byl naplněn odpadky a odpojen od stanice. Následně svými motory upravil dráhu tak, aby po několika obězích namířil do hustých vrstev atmosféry, kde shořel. Kounotori není vybavena tepelným štítem pro návrat a proto je podobně jako evropská ATV využívána při odletu jako odpadkový koš, který zlikviduje odpadky shořením v atmosféře. Při průchodu však nemělo shořet vše. O tom se více dočtete ve starším článku.

HTV odstartovala na začátku srpna z kosmodromu Tanegashima na jihu Japonska. Na ISS přivezla zásoby nových potravin, zdravotnického zařízení, servisní díly pro stanici a vědecké experimenty. Od září 2009 je to už čtvrtý exemplář této zásobovací lodě, kterou financuje a jako svůj příspěvek ke stavbě ISS posílá Japonská kosmická agentura JAXA.

Zdroje informací:
http://www.virgin.com/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1269907_659797574031433_2132225577_o.jpg
http://airpigz.squarespace.com/storage/hi-res/Virgin_Galactic_WK2_SS2_From_Underneath.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-_85NrBdd_Q8/UAqXv4U8gCI/AAAAAAAAG0c/7e3lUcU4bsw/s400/KOUNOTORI1+%28HTV+Demonstration+Flight%29.jpg
http://i.space.com/images/i/000/031/911/original/ladee-readies-thruster-burn.jpg?1376948961
http://www.independent.co.uk/incoming/article8803102.ece/ALTERNATES/w460/nasa-moon-shot-ladee.jpg
http://i.space.com/images/i/000/032/501/i02/ladee-night-launch-time-lapse-ben-cooper.jpg?1378537494

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.