Výstup ve znamení kabelů

Zatímco americko-italská část posádky měla v minulých dnech na starosti hlavně procedury spojené se zachycením a následným připojením japonské zásobovací lodi Kounotori-4, ruští kosmonauti se točili především kolem dvou svých skafandrů Orlan-MK, které připravovali na výstup do volného kosmu. Ten začne už v pátek 16. srpna, přesněji v 16:40 našeho času. Dnešní článek přinese kompletní itinerář této procházky vesmírným prostorem.

Výstupu se zúčastní dvojice Fjodor Jurčichin (během přenosu jej poznáte podle skafandru se červeným pruhem) a Alexandr Misurkin (jeho skafandr naopak bude zdobit modrý pruh). Právě Misurkin jako první opustí přechodovou komoru modulu Pirs. Fjodor mezitím z nitra stanice vyjme potřebné nástroje, materiálové experimenty a kabeláž, která se bude během výstupu hodit. Oba kosmonauti se o vybavení podělí a pak obejdou modul Pirs na druhou stranu. Tam už na ně bude čekat vysunuté rameno manipulátoru Strela-1, po kterém se Alexandr přesune na modul Poisk, kde je ovládací panel ramene.

Fjodor se mezitím připojí ke konci ramene Strela-1, aby jej mohl kolega přesunout na vzdálenější konec modulu Zarja, tedy do míst, kde se setkává americká a ruská část stanice. Po zajištění špičky manipulátoru k fixační karabině se Fjodor pustí do práce. Čeká na něj přemístění kabelové spojky, kterou na stanici umístili kosmonauti při dřívějším výstupu a několik menších operací s kabely, kromě toho nainstaluje i jejich nové držáky.

Panel modulu Vinoslivost se vzorky materiálů

Panel modulu Vinoslivost se vzorky materiálů
Zdroj: http://1.bp.blogspot.com

Zpátky ale k Alexandru Misurkinovi, kterého jsme opustili na modulu Poisk, když manévroval se Strelou-1. Jakmile bude rameno na správném místě, nainstaluje Alexandr materiálový experiment Vinoslivost-2 na povrch modulu Poisk. V rámci tohoto experimentu budou vzorky vystaveny dlouhodobému působení nepříznivých vlivů kosmu, přičemž se bude zkoumat, jak se na nich podepisují. Kromě toho zapojí propojku mezi moduly Poisk a Zarja, navíc nainstaluje dva menší panely – dobře si je zapamatujte, protože o nich ještě bude řeč. Jakmile bude mít hotovo, přesune se k Fjodorovi na druhou stranu modulu Zarja.

Tady se Misurkin ujme elektrického kabelu, který natáhne přes celý modul Zarja až k modulu Poisk. Tento kabel bude v budoucnu určený pro nový modul Nauka. Fjodor jej mezitím bude odvíjet z cívky. Až se Alexandr dostane zpátky k modulu Poisk, zapojí konec tohoto kabelu do panelu, který zde předtím nainstaloval. Fjodor se následně přesune k Alexandrovi, přičemž při cestě bude kontrolovat, zda je kabel uložený správně. Tady se chopí dalšího kabelu, tentokrát nikoliv elektrického, ale ethernetového. Oproti instalaci minulého kabelu si kosmonauti prohodí úkoly. Alexandr bude odvíjet cívku, zatímco Fjodor se vydá opět na druhý konec modulu Zarja. Ethernetový kabel se potáhne prakticky stejnou trasou jako před chvílí ten elektrický.

Kabel se dočasně připevní k některému záchytnému zábradlí na modulu Zarja v blízkosti přechodového tunelu PMA-1. Alexandr pak na druhé straně zachytí svou část kabelu do jistících svorek. Vzápětí se přesune k Jurčichinovi na druhý konec modulu Zarja, přičemž zkontroluje správné umístění kabelu. Aby těch drátů nebylo málo, bude si muset dvojice poradit ještě s druhým elektrickým kabelem. Postup bude následující – Misurkin bude zajišťovat odmotávání kabelu, zatímco Jurčichin přesune volný konec přes modul Zarja a ukotví jej do všech držáků po cestě. Pokud si říkáte, že by bylo vhodné kabel někam zapojit, nemýlíte se. Fjodor jej připojí do druhého panelu, který předtím na modul Poisk nainstaloval Misurkin. Když už jsme zmínili Alexandra, tak ten se postará o druhý konec kabelu, který dočasně připojí k zábradlí. Pak se přesune k modulu Poisk a zkontroluje správné uložení druhého elektrického kabelu.

Modul Pirs, ze kterého kosmonauti vystoupí a po šesti a půl hodinách se do něj vrátí.

Modul Pirs, ze kterého kosmonauti vystoupí a po šesti a půl hodinách se do něj vrátí.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Oba kosmonauty máme na modulu Poisk, takže se výstup může chýlit ke konci. Fjodor ještě zajistí případné prověsy elektrického kabelu číslo 2 svorkami a to bude poslední úkol. Pokud bude čas dobrý, tak kosmonauti ještě složí vysunutý manipulátor Strela. Pak se oba muži přemístí na modul Pirs, přičemž první vleze do přechodové komory Fjodor Jurčichin. Hned vzápětí jej bude následovat Alexandr Misurkin. Teď už stačí jen zavřít dveře přechodové komory a ruský výstup do volného kosmu z paluby ISS s pořadovým číslem 34 bude u konce. Celkově se bude jednat o 172. výstup z paluby stanice. Pokud půjde všechno dobře, měl by trvat šest a půl hodiny. Všem doporučuji krásnou 3D animaci, která přehledně ukazuje, jak by měl celý výstup probíhat.

Oba kosmonauti si ale od výstupů dlouho neodpočinou. Už za necelý týden od první procházky, konkrétně 22. srpna se do vesmírné prázdnoty vydají znovu – jejich úkolem bude pokračovat v načaté práci. A ještě jedna důležitá informace – NASA TV bude oba výstupy do volného kosmu přenášet živě. Vysílání začne v pátek v 16:00 SELČ. Alexandr Misurkin navíc bude mít na své helmě připevněnou americkou kameru, takže nebudeme ochuzeni o záběry přímo z místa.

Zdroje informací:
http://forum.nasaspaceflight.com/
http://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/06_eva_yurchikhin-misurkin-466.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-O12HSuS72SI/…/742501main_08_Vinoslivost-Space-Experiment.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/…/800px-ISS-36_EVA-1_e_Alexander_Misurkin.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.