Kosmotýdeník 38. díl (3.6. – 8.6.2013)

Čas nedělního oběda se už tradičně stal i časem pro vydání nového kosmotýdeníku, který čtenáře seznamuje s nejzajímavějšími událostmi, které se během týdne staly v oboru kosmonautiky. Dnes se můžeme těšit na shrnutí startu ATV a jistých potíží, které ji možná čekají při příletu k ISS. Podíváme se taky na prohlášení Elona Muska, který konečně prozradil, co znamená zkratka MCT a díky tomu se mají mnozí fanoušci kosmonautiky jistě na co těšit. Poslední téma se bude věnovat vozítku Curiosity na Marsu, které dokončuje svůj dosavadní výzkum a chystá se na dlouhou cestu do jiné částí zkoumané oblasti. Přejeme příjemné čtení a hezkou neděli.

Albert Einstein na cestě k ISS

Start ATV-4 Albert Einstein

Start ATV-4 Albert Einstein
zdroj: http://img.ct24.cz

Hlavní událostí tohoto týdne byl bezesporu start již čtvrté evropské zásobovací automatické lodi ATV. Tyto lodě jsou největšími nákladními prostředky, které k ISS v současnosti létají a dokáží pojmout až sedm a půl tun nákladu. Celkem byla naplánována výroba pěti exemplářů této lodi, která při návratu shoří v atmosféře. Tato mise je proto předposlední.

ATV-4 Albert Einstein startoval 4. června ve 23:52:11 SELČ z kosmodromu ESA ve Francouzské Guyaně, pomocí rakety Ariane 5, pro kterou to byl už celkem 69. Start. Tato největší a nejvýkonnější evropská raketa úspěšně vynesla ATV na oběžnou dráhu, kde loď čekalo prověření všech vnitřních systémů a pomalé dohánění stanice. Loď by se k ISS měla přiblížit 15. června, ale tentokrát ji možná čekají komplikace. V jednom z minulých kosmotýdeníků jsme vám říkali o poruše Progressu M19-M, kterému se po startu nevyklopila jedna z antén navigačního systému. Progress se sice úspěšně připojil, ale s největší pravděpodobností nevyklopená anténa způsobila poškození jednoho z laserových odražečů, které slouží právě pro připojení ATV. Evropská loď bohužel nemůže využít jiný stykovací uzel, než ten, který využil právě poškozený Progress.

Progress by se měl v nejbližší době odpojit a uvolnit místo právě ATV. Bohužel na inkriminované místo není nijak vidět a bylo by kvůli tomu nutné uskutečnit výstup ze stanice. ATV se proto 15. června přiblíží ke stanici na vzdálenost 250 metrů a pokusí se vyslat první laserové paprsky. Pokud bude vše v pořádku zahájí konečné přibližování, pokud by byl však problém, loď zaparkuje na vzdálenější čekací dráze a na ISS bude provedena kosmická vycházka, během které bude poškozený odražeč vyměněn.

Space X prozradila, co znamená MCT

Vizualizace možného přistání na Marsu v režii SpaceX

Vizualizace možného přistání na Marsu v režii SpaceX
Zdroj: http://media.novinky.cz/

Soukromá společnost Space X opět rozčeřila diskuzi nad jejím dalším projektem. Už před více jak rokem se objevila zpráva, že společnost chystá MCT, ovšem nikdo nevěděl, co si pod touto zkratkou představit. Dlouho se hovořilo o tom, že by se mohlo jednat o zcela nový motor, který by spaloval metan, ale během tohoto týdne se vše vyjasnilo a výsledek je možná ještě fantastičtější.

Elon Musk, zakladatel společnosti, na tiskové konferenci řekl, že zkratka MCT znamená Mars Colonial Transporter, což by nemělo být nic menšího, než stroj, schopný letět k Marsu s lidskou posádkou, přistát tam a sloužit jako kolonizační základna. Žádné technické detaily nejsou ještě známy, projekt je pravděpodobně ve velice rané fázi návrhu a tak si na jakékoli detaily budeme muset ještě nějaký čas počkat. Elon Musk tím však potvrdil, že jeho hlavní myšlenka, kterou se nebojí prezentovat je, že všechno jeho směřování míří k Marsu a jeho osídlení. Samozřejmě se nabízí spekulace o reálnosti projektu Mars One, ale to vše je zatím velice nejasné a budeme si muset na další informace ještě počkat. Je to však velice zajímavá zpráva, která vyvolává hodně ohlasů.

Curiosity se chystá na dlouhou cestu

Noční zkoumání Curiosity

Noční zkoumání Curiosity
Zdroj: http://kakadu48.sweb.cz/

Curiosity už nějakou dobu na Marsu přetrvává v okolí oblasti Glenelg a provádí četná vědecká měření. Jedná se zatím o průzkum v nejníže položené kráteru, původního jezera, jaký mělo Curiosity možnost zatím zkoumat. Nyní ho čeká obrat jihozápadním směrem a osm kilometrů dlouhá cesta k úpatí oblasti Mt. Sharp, kde bude zkoumat zřejmě zcela odlišné podloží a hlavně bude moci lépe zkoumat jednotlivé geologické vrstvy, odhalené na úpatí této oblasti. Cesta potrvá vozítku několik měsíců s tím, že se na několika místech ještě zastaví a bude pokračovat ve zkoumání.

Současná oblast odhalila mnoho zajímavostí, šlo například o četné jílovité sedimenty, které jistě vznikly tím, že se zde nacházelo jezero. V nich bylo odhaleno i velké množství vodíku, což tyto závěry jen potvrzuje. Právě přejezd vozítka do vyšších partií vyschlého jezera by mohl napovědět, zda se obsah vodíku směrem vzhůru snižuje.

Ještě před odjezdem však bude prozkoumán geologicky velice zajímavý kámen Point Lake o rozměrech 0,5 x 2 metry, který je specifický svoji pórovitou strukturou. Mohlo by se jednat buďto o lávovou vyvřelinu, nebo specifickou usazeninu. Curiosity ke kameni přijede a podrobně ho nasnímá a neinvazivně prozkoumá, aby se přišlo na to, o jakou horninu se jedná, další výzkum pak bude záviset právě na odhalení podstaty složení tohoto kamene.

Zdroje:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.astro.cz/clanek/
http://blogs.esa.int/
http://www.kosmo.cz/
http://www.slashgear.com/

Zdroje obrázků:
http://img.ct24.cz/cache/616×347/article/48/4749/474837.jpg?1370501449
http://img.ct24.cz/cache/616×347/article/48/4749/474839.jpg?1370501774
http://media.novinky.cz/861/348612-top_foto1-muaf0.jpg?1366920005
http://kakadu48.sweb.cz/curiosity/0292MR-D22.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.