Kosmotýdeník 31. díl (13.4. – 21.4.2013)

Je tu neděle a k ní patří i Kosmotýdeník, tedy souhrn zajímavých událostí, které se za poslední týden odehrály v kosmonautice. Nejprve se podíváme na návštěvu du Ruska, konkrétně na jednu velice zajímavou biologickou misi, která je však atraktivní i technikou, která k ní byla použita. Dále se podíváme na Mezinárodní vesmírnou stanici, jak se zdařil výstup ruských kosmonautů do volného prostoru a nakonec si připomeneme jedno výročí. Přejeme příjemné čtení.

Model laboratoře Bion-M, zde je krásně vidět podobnost s loděmi Vostok.

Model laboratoře Bion-M, zde je krásně vidět podobnost s loděmi Vostok.
Zdroj: http://acmepoug.ru/

Bion-M

19. dubna 2013 ve 12:00 SELČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz 2 s velice zajímavým nákladem. Pod aerodynamickým krytem rakety se skrývala konstrukce, která by mnohým něco připomněla. Jednalo se o biologickou laboratoř Bion-M, která konstrukčně vychází z ověřených lodí Vostok, těch lodí, které nesly na palubě první sovětské kosmonauty. Výhoda této léty ověřené konstrukce je možnost návratu kabiny zpět na Zemi, bez dlouhého vývoje nových návratových metod.

Na palubě laboratoře byla mnohačlenná posádka, složená z mnoha zástupců živočišné říše, na kterých se budou testovat specifické podmínky mikrogravitace a následně budou provedeny rozbory po jejich úspěšném návratu. Podrobně jsme se těmto experimentům věnovali v tomto článku.

Bion-M se za šest minut letu úspěšně dostal na oběžnou dráhu a rozevřel své sluneční panely, které jsou nejviditelnějším rozdílem oproti lodím Vostok, které sluneční panely neměly vůbec. Po ověření všech systémů bylo konstatováno, že všechna zařízení i živočichové jsou v pořádku. Bion-M zůstane na oběžné dráze měsíc, pak na něj bude čekat přistání.

Fotografie z posledního výstupu z ISS.

Fotografie z posledního výstupu z ISS.
Zdroj: https://lh4.googleusercontent.com

Výstup z ISS

19. dubna vystoupila dvojice kosmonautů ve složení Pavel Vinogradov a Roman Romaněnko z ISS a začala plánovanou kosmickou vycházku. Pro Romana Romaněnka to byl vůbec první výstup do volného prostoru. Dvojice kosmonautů nainstalovala pokus Obstanovka, který bude na modulu Zvezda měřit plasmové vlny a další efekty pozemské ionosféry. Dalším splněným úkolem bylo odebrání experimentu Biorisk, který dlouhodobě nechával mikroorganismy vlivu kosmického prostoru. Výstup začal přesně v 16:03 SELČ a skončil po 6 hodinách a 38 minutách, kdy se oba kosmonauti vrátili do přechodového modulu.

Zajímavostí tohoto výstupu je však malá nehoda, která se stala jednomu z kosmonautů, když odnímal experiment Vinoslivost, který vystavoval vlivům vesmírného prostředí některé druhy kovů a zkoumal jejich reakci a degradaci v tomto prostředí. Platforma o rozměrech 45 x 30 centimetrů a váze 3 kilogramů se kosmonautovi vysmekla z rukavice a dříve, než ji stačil chytit, mu odplula mimo jeho dosah. Tento nový objekt se tedy vydal na vlastní oběžnou dráhu. Dle propočtů nehrozí srážka s ISS. Pokud jde o experiment, tak ztráta není tak citelná, protože totožná deska je na ISS ještě jedna, ta by měla být odebrána během následujícího kosmického výstupu.

Jedna z prvních unikátních fotografií, která byla představena k výročí 23. let HST na oběžné dráze - mlhovina Koňská hlava v souhvězdí Orionu.

Jedna z prvních unikátních fotografií, která byla představena k výročí 23. let HST na oběžné dráze – mlhovina Koňská hlava v souhvězdí Orionu.
Zdroj: http://www.spacetelescope.org/

HST slaví výročí

Hubbleův kosmický dalekohled byl po mnohých peripetiích úspěšně vyslán na oběžnou dráhu 24. dubna 1990. Příští týden bude proto slavit 23 let od tohoto okamžiku. Tento nezdolný pomocník astronomů, který má na svědomí velké množství úchvatných fotografií, nám pomohl podívat se do vzdálené minulosti našeho vesmíru a lépe tak poznat zákonitosti, které formovaly nám známý vesmír. Hubble si za svoji historii odbyl i celkem pět servisních misí, které mu zajistily raketoplány a právě díky nim mohl vytvořit tak úchvatné obrázky a vydržet na orbitě tak dlouho.

K této příležitosti se na stránkách http://www.spacetelescope.org/news/heic1307/ pomalu objevují zajímavé snímky vydané k tomuto výročí. Tím, jak se budou „narozeniny“ teleskopu blížit, můžeme se jistě těšit na zveřejnění velkých skvostů, kterých se vědci dočkali právě díky HST.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://en.wikipedia.org/
http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.observatory.cz/news-images/old/340-hst.jpg
http://acmepoug.ru/wp-content/uploads/2010/08/44.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-sKvjzyzxgB8/UXGkk2WOGAI/AAAAAAAAjx4/T-YK4D4UL0s/s1024/336_3300.jpg
http://www.spacetelescope.org/static/archives/images/medium/heic1307a.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.