Virtuální procházka po Marsu

Autoportrét vozítka Curiosity

Vozítko Curiosity se úspěšně projíždí po Marsu a my, pozemšťané lačnící po nových informacích, vrníme blahem. Největší mimozemská laboratoř v dějinách nás denně zásobuje nepřeberným množstvím nádherných fotek z povrchu Rudé planety, jejichž rozmanitost bere dech. Abych citoval klasika – laik se diví, odborník žasne. Jenže právě tohle velké množství informací může být někdy na závadu – jak se v takové záplavě vyznat? Není to jednoduché. Ale naštěstí žijeme v době, kdy se díky internetu a počítačům dá všechno perfektně zorganizovat.

Dnešní článek nebude o nejnovějších objevech vozítka. Bude určen všem, kdo jsou MSL-pozitivní a hltají všechny nové zprávy o roveru. Cílem dnešního článku je představit čtenářům portál s vševypovídajícím názvem http://curiositymsl.com/. Za vývojem tohoto portálu stojí americký autor vystupující na fóru http://www.unmannedspaceflight.com/ pod nickem jmknapp. Díky píli a nadšení tohohle člověka vznikl portál, který si klade za cíl sloučit na jedné adrese pokud možno co nejvíce informací o aktuální činnosti vozítka Curiosity. Ještě než se začtete, musím upozornit, že autor na webu neustále pracuje a přidává nové vychytávky. Za několik měsíců tedy mohou být návštěvníkům k dispozici i věci, o kterých při psaní článku tušil snad jen sám autor.

Základní stránka s vyznačenými informacemi - pro více detailů klikněte na obrázek

Základní stránka s vyznačenými informacemi – pro více detailů klikněte na obrázek

Když se dostanete na hlavní stránku portálu http://curiositymsl.com/, čeká na vás výpis nejnovějších snímků z vozítka. Pokud se na web vracíte po určité době, najdete v horní části stránky informaci, kolik snímků přibylo od vaší poslední návštěvy. Pro lepší představu o množství fotek – za necelé dva týdny jsou to více než 2 000 snímků! Pomocí zatrhávátek si můžete vybrat fotky pouze z některých kamer a systém Vám je vyfiltruje. Stejně tak si můžete zvolit systém řazení (vzestupně / sestupně), nebo si nechat zobrazit pouze snímky pořízené během nějakého konkrétního solu, tedy marsovského dne.

U každé fotky najdete několik informací – jediným pohledem tak zjistíte, která kamera fotku pořídila a kdy se tak stalo. U pohyblivých kamer oceníte i informaci o tom, kam v době pořízení snímku mířily – a to jak horizontálně (tedy v jakém azimutu), tak i vertikálně (s jakým sklonem). Dále jsou zde informace o tom, kdy fotka dorazila na Zemi a kdy byla zveřejněna. Nechybí samozřejmě ani informace o rozlišení snímku a jeho datové velikosti. Při najetí na obrázek se vám u kurzoru zobrazí zvětšený náhled snímku a po kliknutí jej dostanete v plné velikosti.

V horní části stránky najdete odkaz s názvem Where is Curiosity. Díky tomu se dostanete na stránku, kde je družicový snímek lokality a v něm je vyznačená trasa, kudy vozítko jelo + ikonka označující jeho aktuální polohu.

Prakticky hned vedle najdete odkaz s názvem Drive log. To je přeloženo do češtiny „kniha jízd“. A název sám moc dobře říká, na co se můžeme těšit. Věřte mi, že ještě nikdy mne čtení „cesťáku“ nebavilo tolik, jako teď. Po kliknutí na odkaz se dostanete na stránku, kde jsou shrnuty všechny dosavadní jízdy vozítka.

Tabulka všech jízd Curiosity se všemi podstatnými (a velmi přesnými) údaji

Tabulka všech jízd Curiosity se všemi podstatnými (a velmi přesnými) údaji

V tabulce tak vidíte nejen to, kdy k jízdě došlo, ale i to, kolik měřila (s centimetrovou přesností!), nebo jak dlouho trvala (na vteřinu přesně). Když kliknete na mapu jízdy, otevře se vám stránka podobná té, kterou jsme si představili o pár řádků výše. Jen s tím rozdílem, že tentokrát bude modře vyznačený úsek, kterého se tato konkrétní jízda týkala. A ještě tu máme odkaz „speed plot“. Po kliknutí na něj se dostaneme na stránku s grafem, kde nám modrá linka řekne, jak rychle v celém průběhu přesunu vozítko jelo. To, jestli klesalo, nebo naopak zdolávalo stoupání nám ukáže oranžová linka – ta má svou osu s jednotkami na pravé straně a kromě jiného ukazuje i to, jaký je výškový rozdíl mezi současným stanovištěm a místem přistání.

Už tohle, co jsme si popsali by bylo nesmírně užitečné. Ale autor šel ještě dál. Vrátíme se na hlavní stránku – u každé fotky je tlačítko map it. Po kliknutí na něj se dostanete na stránku věnovanou pouze jedné, Vámi vybrané, fotce. V pravé části obrazovky vidíte vybranou fotku a nalevo potom graficky znázorněno, kde byla vyfocena. Na ilustračním obrázku vidíte i zvýrazňující kužel, který ukazuje, kterým směrem byla kamera natočena A jako bonbónek na závěr vidíte i ujetou trasu (viz výše). Můžete si tak udělat představu, kde a kdy snímek vznikl.

Snímek stránky věnované konkrétní fotce - všechny informace jsou přehledně zobrazeny v infografice na levé straně obrazovky

Snímek stránky věnované konkrétní fotce – všechny informace jsou přehledně zobrazeny v infografice na levé straně obrazovky

Tolik tedy moje představení portálu http://curiositymsl.com/. Před autorem musím smeknout, protože svou práci odvedl naprosto perfektně. Z množství rozptýlených informací dokázal dát dohromady perfektní soubor, ve kterém je radost něco hledat. A teď už Vám, čtenářům našeho blogu, popřeju jen příjemné prohlížení portálu. Protože tam je pořád co obdivovat.

Zdroje informací:
http://curiositymsl.com/
http://www.kosmo.cz/

Zdroje fotek:
http://msnbcmedia.msn.com/j/MSNBC/Components/Slideshows/_production/_archive/TechScience/_Mars/ss-120809-mars-rover/ss-121109-mars-curiosity-tease.photoblog900.jpg
Screenshoty z webu http://curiositymsl.com/ s vlastní infografikou

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.