Kosmotýdeník 17. díl (6. 1. – 12. 1. 2013)

Měsíc

V novém díle Kosmotýdeníku se podíváme na stěhování asteroidu. Mise, která bude mít za úkol zachytit planetku a přesunout ji na oběžnou dráhu Měsíce by mohla odstartovat již v roce 2020. Náklady na projekt se odhadují na 2,6 miliardy dolarů. NASA zároveň vyjádřila zájem o výpravu astronautů do Lagrangeova libračního bodu L2. Z Chrise Hadfielda se stává celebrita. Každý den posílá na Twitter a na YouTube nové obrázky Země a komunikuje s fanoušky. Na oběžnou dráhu se podíval již v roce 1995 na palubě raketoplánu Atlantis při letu STS-74 na ruskou vesmírnou stanici Mir. Mise GRAIL již skončila, ale NASA uveřejnila nádherné video, zachycující povrch Měsíce. Na konci článku si jej budete moci vychutnat.

Podobně jako na obrázku by mohlo vypadat chytání asteroidu

Podobně jako na obrázku by mohlo vypadat chytání asteroidu
Zdroj: http://cdn3.standard.net/

Stěhování asteriodu

NASA neztratila zájem o Měsíc. Objevily se zprávy o tom, že kosmická agentura plánuje projekt na zachycení malého asteroidu a jeho přemístění na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Vědci z NASA společně s Keck Institute for Space Studies potvrdili, že přemýšlí o nové sondě, která by dostala na orbitu našeho souseda malou planetku. Náklady na projekt se odhadují na 2,6 miliardy dolarů, což je o něco více než byly náklady na stavbu vozítka Curiosity. Pokud by vše šlo podle plánu, ke startu by došlo v roce 2020. Sonda by byla vynesena raketou Atlas V a přiblížení k planetce by zajistil iontový motor. Kus horniny o velikosti 7 metrů bude po krátkém zkoumání zachycen do vaku o rozměrech 10×15 metrů a vyšle se na cestu k Měsíci. Celá mise bude trvat asi 6 až 10 let.
NASA zároveň vyjádřila zájem o výpravu astronautů do Lagrangeova libračního bodu L2 soustavy Země-Měsíc. Z tohoto místa bude možnost planetku sledovat a dokonce i provest přistání na jejím povrchu.

Kanadský astronaut Christopher Hadfield

Kanadský astronaut Christopher Hadfield
Zdroj: http://www.cbc.ca/

Kanadská celebrita na ISS

Z astronauta Chrise Hadfielda se stává celosvětová celebrita. Jeho účet na twitteru už dosáhnul přes 150 000 followerů. Hadfieldova popularita začala stoupat 19. prosince 2012, kdy odstartoval na palubě lodi Sojuz. Každý den rozesílá na sociální sítě nové obrázky planety Země, komunikuje s fanoušky a dokonce nahrává i písničky. Jeho příspěvky jsou vždy doprovázeny nějakým vtipem. Ve vesmíru není poprvé. Na oběžnou dráhu se podíval již v roce 1995 na palubě raketoplánu Atlantis při letu STS-74 na ruskou vesmírnou stanici Mir. S raketoplánem letěl ještě jednou a to při misi STS-100. Nyní je pátý palubní inženýr na Mezinárodní vesmírné stanici a od března se stane velitelem 35. Expedice.

Záběry pořízené nad Měsícem
Sondy Ebb a Flow v průběhu prosince zanikly na povrchu Měsíce. Nyní však NASA zveřejnila poslední záběry jedné z sond. Video bylo natočeno vy výšce pouhých 10 kilometrů nad povrchem a je krásně plynulé.

Zdroje informací:
http://www.astro.cz/
http://cs.wikipedia.org/
http://cs.wikipedia.org/
http://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.cbc.ca/gfx/images/news/photos/2012/09/14/hi-chris-hadfield-852-17888-8col.jpg
http://cdn3.standard.net/sites/default/files/imagecache/max_800/2012/04/24/story-asteroid-retrieval-130160.jpg
http://apod.nasa.gov/apod/image/1209/FullMoon20120830smith.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.