Kosmotýdeník 14. díl (16. 12. – 22. 12. 2012)

Gravitační mapa Měsíce

V předvánočním díle Kosmotýdeníku si shrneme misi dvou měsíčních sond Ebb a Flow, které až donedávna obíhaly Měsíc. Tato mise byla pojmenována GRAIL. V pondělí však sondy řízeně dopadly na lunární povrch a byly zničeny.  19. prosince k Mezinárodní vesmírné stanici odstartovala tříčlenná posádka, konkrétně Roman Romaněnko, Thomas Marshburn a Christopher Hadfield . Ke stanici se připojili o dva dny později a doplnili tak Expedici 34. NASA se připravuje na premiérový let kosmické lodě Orion, který má přijít v roce 2014. Ve čtvrtek provedla kosmická agentura test padáků.

Sondy Ebb a Flow na oběžné dráze Měsíce

Sondy Ebb a Flow na oběžné dráze Měsíce
Zdroj: http://photos.state.gov/

Ukončení mise GRAIL

Mise, která začala na začátku tohoto roku je u konce. Dvě sondy Ebb a Flow narazily na povrch Měsíce rychlostí 1,7 km/s. Mise byla ukončena, jelikož sondám už nezbývalo mnoho paliva a pokud by zůstaly na oběžné dráze, stalo by se z nich pouze kosmické smetí. Úkolem mise GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) bylo získat data o gravitačním poli našeho kosmického souseda. Vytvořením nové gravitační mapy Měsíce se můžeme dozvědět více o nitru a historii našeho přirozeného satelitu.
Sondy byly vybaveny velice moderními zařízeními a mnoha vědeckými přístroji. Vědci však nemohli přesně říci, kolik paliva v nádrži sondy ještě zbylo. Zážeh tedy trval tak dlouho, dokud tryska nespotřebovala všechno palivo. Tímto se zjistí, kolik paliva ještě zbylo a dají se lépe a efektivněji plánovat budoucí mise. Sondy dopadly na horu u kráteru Goldschmidt, která se nachází na severní polokouli Měsíce.

Start ruské rakety Sojuz

Start ruské rakety Sojuz
Zdroj: http://farm9.staticflickr.com

Doprava nové posádky na ISS
Ruská loď Sojuz dopravila tři astronauty na oběžnou dráhu Země a v pátek se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Na palubě kosmické lodi jsou tři lidé, Roman Romaňenko, Thomas Marshburn a Christopher Hadfield. Start proběhnul bez jediného problému, trio se na orbitě ocitlo za necelých devět minut po startu. Astronauti na palubě vesmírné stanice stráví pět měsíců. Čeká je několik zajímavých úkolů, jako je vyložení dvou ruských nákladních lodí Progress a evropské ATV-4.
V plánu jsou dva výstupy do volného kosmu, během nichž umístí vědecké přístroje a novou anténu. Mezi jejich úkoly patří i plnění vědeckého programu. Jen jeho ruská část obsahuje 37 experimentů, z nichž některé se budou provádět poprvé.

Test padáku lodě Orion

Přípravy na první let lodě Orion jsou v plném proudu. NASA má za sebou poslední ze série testů padáků. Test potvrdil, že loď je schopná v pořádku přistát, pokud se jeden ze dvou padáku neotevře. Kosmická loď Orion by měla poslat astronauty na Měsíc a možná i na Mars. Jeden z nejdůležitějších úkolů lodě je dostat astronauty v pořádku na Zem. Když se loď bude vracet z takto dalekých koutů naší Sluneční soustavy, bude procházet atmosférou rychlostí okolo 32 tisíc kilometrů za hodinu.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/mission_pages/grail/overview/index.html
http://www.livingfuture.cz/clanek.php?articleID=10984
http://www.astro.cz/clanek/5531
http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/rusky-sojuz-dopravil-k-iss-novou-triclennou-posadku/881161&id_seznam

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/images/content/711375main_grail20121205_4x3_946-710.jpg
http://photos.state.gov/libraries/amgov/3234/week_4/03282012_pia13966-640_600.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8357/8287004401_02c718e779_z.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.