Kosmotýdeník 8. díl (4. 11. – 10. 11. 2012)

Raketa SLS

Po znovuzvolení amerického prezidenta se spekuluje o možné stanici na oběžné dráze za Měsícem. Mohlo by se tak najít další využití pro super-raketu SLS. Raketoplány míří do důchodu. Atlantis už má za sebou poslední zastávku v průmyslovém parku na mysu Canaveral. Příští rok si ho návštěvníci budou moci prohlédnout tak, jak ho viděli pouze astronauti. ESA připravuje malý raketoplán, který by po určitých úpravách mohl sloužit i jako záchranný člun zaparkovaný u ISS. Zatím probíhají pouze testy, ale vše vypadá velice nadějně. Tato témata probereme v osmém díle Kosmotýdeníku.

Koncept vesmírné stanice v bodě L2

Koncept vesmírné stanice v bodě L2
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com

Plánuje se stanice u Měsíce?

NASA celkem vážně hovoří o cestě k našemu sousedovi, Měsíci. Vesmírná agentura uvažuje o stavbě nové vesmírné stanice. Nebyla by však na nízké oběžné dráze Země jako ISS, ale nacházela by se v takzvaném Lagrangeově libračním bodě. To je až za oběžnou dráhou Měsíce. Tím by se mohl vytvořit podmět směrem k plánované návštěvě asteroidu v roce 2025.
Tyto plány byly prý připravovány už déle, ale čekalo se, zda prezidentské volby v USA vyhraje Barack Obama či Mitt Romney. Jelikož vyhrál Obama, může se v těchto plánech pokračovat.
Tuto cestu má zajistit připravovaná super-raketa SLS. Výzkum bodu L2 by mohl začít už v roce 2021, kdy má dojít k pilotovanému letu čtyřčlenné posádky na oběžnou dráhu Měsíce. (první start rakety SLS je naplánovaný na rok 2017). Vše by se mělo vejít do rozpočtu NASA pro rok 2013, který je 17,7 miliard dolarů. Nic však není jisté a zatím se jedná pouze o dohady a spekulace. Všechno do sebe však pěkně zapadá. Raketa SLS by se měla využívat i pro bezpilotní mise a prozkoumávat naší sluneční soustavu. Mohlo by jít o průlet kolem Plutova měsíce Charon, odběr vzorků z Jupiterova měsíce Europa a Saturnova Titanu.

Atlantis se už nachází v muzeu

Atlantis má za sebou poslední zastávku. Od této chvíle bude na čestném místě v průmyslovém parku na mysu Canaveral. Přijela se rozloučit i jeho poslední posádka a administrátor NASA Charles Bolden. Atlantis poprvé letěl do vesmíru v roce 1985 a naposledy přistál v roce 2011. Není první, kdo putuje do důchodu. Raketoplán Discovery je vystaven ve washingtonském muzeu Smithonian, Enterprise je v New Yorku a Endeavour se nachází ve vědeckém muzeu v Los Angeles.
Atlantis bude přístupný příští rok v létě. Návštěvníci si budou moci raketoplán prohlédnout tak, jako to zatím mohli jenom astronauti. Do dnešního dne měli návštěvníci jedinečnou šanci vidět tento nádherný stroj v hale, kde bude vystaven. Dnes se zavřou dveře a budou prováděny nezbytné úpravy.

IXV na padácích

IXV na padácích
Zdroj: http://www.sen.com

Testování malého raketoplánu

Testování nové vesmírně lodě se blíží ke svému konci. IXV neboli Intermediate eXperimental Vehicle je nový typ zásobovací lodě. Příští rok se bude simulovat přistání a v roce 2014 by mělo dojít ke startu. IXT je 4,4 metry dlouhý a je navržen jako bezpilotní plavidlo. Bude s sebou vynášet náklad a opravovat satelity, které už jsou na oběžné dráze.
Bylo provedeno již několik testů včetně zkoušky padáků. Jeden prototyp byl vypuštěn z výšky 5,7 kilometrů a bezpečně přistál v Arizoně. V roce 2014 IXV odstartuje na suborbitální dráhu pomocí malé rakety Vega. Dosáhne výšky 450 kilometrů a poté přistane na hladině oceánu. Tímto se vyzkouší tepelný štít a návrat z nízké oběžné dráhy. Při průchodu atmosférou bude loď sbírat data ohledně manévrování při hypersonických a supersonických rychlostech. Manévrovat bude pomocí malých klapek, které jsou umístěny na konci skororaketoplánu a pomocí malých trysek.
Vše zatím běží podle plánu.

Zdroje informací:
 http://www.space.com
http://forum.kosmonautix.cz
http://www.space.com
http://www.sen.com
http://forum.kosmonautix.cz

Zdroje obrázků:
http://i.space.com/images/i/18364/i02/sls-rocket-art.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2012/01/Z318.jpg
http://www.sen.com/Uploads/images/page/fc102e225b8a487886afbb2a68a0d23e.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.